V pátek 23. února 2024 se dvě družstva naší školy zúčastnila místního kola lesnické soutěže YPEF.

Soutěž je to již tradiční, letos se konal už 10. ročník a lysická škola se opět zapojila. Sešli jsme se v Environmentálním centru v Rájci-Jestřebí, kde pro soutěžící byly připraveny různé soutěžní úkoly. Prvním bylo vyplnění testů s otázkami z lesnictví, botaniky i hospodaření s lesy. Poté následovala poznávací část, ve které museli žáci správně pojmenovat živou zvěř, lesnické pomůcky, sazenice stromů nebo semínka. Praktické lesnické dovednosti si vyzkoušeli v dalších disciplínách. Jedním úkolem bylo správně vypočítat objem dřeva z pokáceného stromu, podruhé měli vypočítat zalesněnost daného území. I když tyto úkoly nebyly vůbec snadné, naše družstva si se vším výborně poradila.

V letošním roce se této soutěže zúčastnily pouze dvě školy, celkem tedy 4 týmy. I když to neznačilo nikterak špatné umístění, nervozita z výsledků byla u soutěžících vysoká. Nakonec to dopadlo tak, jak je to u mysliveckých a lesnických soutěží naším zvykem. Družstvo ve složení Josef Kšica, Dominik Dostál a Tomáš Čepelka se umístilo na krásném 2. místě, místní kolo vyhrála děvčata Johana a Daniela Urbanovy a Lucie Jančíková.

Je velkou zajímavostí a úspěchem, že lysická škola se soutěže účastní od prvního ročníku a prozatím nenašla v místním regionu přemožitele. Letos si tedy děvčata odvezla již desátý titul pro vítěze místního kola. V dubnu se koná další kolo této soutěže, kde se potkají vítězové z Jihomoravského kraje a z kraje Vysočina. Držíme pěsti, ať se i tady prokážou velké znalosti žáků naší školy. V minulých letech jsme v dalších kolech zanechali velké stopy, kdy se lysické družstvo v regionálním kole šestkrát umístilo na stupních vítězů, dvakrát se probojovalo do kola národního a dokonce národní finále vyhrálo.

Naděžda Matalová, vedoucí mysliveckého kroužku

Foto: Anna Nekoušová