V úterý 5. listopadu na naši školu zavítal program LiStOVáNí, jehož zakladatelem je populární herec a v současné době také propagátor kvalitních restaurací Lukáš Hejlík.

Tento projekt již běží více než 15 let, získal záštitu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy jako forma podpory čtenářství.  Projekt je určen jak dětem, tak dospělým, nabízí přes 75 knižních titulů a ročně se odehraje téměř 300 představení v různých městech i prostorách, z toho je obvykle 10 premiér. Je to vlastně forma scénického čtení, kdy během necelé hodiny odvyprávějí dva nebo tři herci za doprovodu hudby a využití kostýmů a rekvizit divákům obsahy zajímavých, aktuálních knih. Každý z herců představuje samozřejmě několik literárních postav.

„LiStOVáNí tak výborně podporuje čtenářství jako takové. Svou živou akční formou dokazuje především dnešní mladé generaci, že dnes, kdy je možné skoro všechno, pořád ještě není kniha pasé,“ uvádí se na webových stránkách projektu.

Kromě Lukáše Hejlíka k nám přijela Petra Bučková, herečka hrající v současné době v Praze v divadle Na zábradlí, a Alan Novotný, kterého bychom mohli vidět v mnoha představeních Městského divadla Brno. Všichni účinkovali ve třech představeních, která jsme si objednali. Nejmladším žákům byla určena kniha Petry Soukupové Bertík a čmuchadlo, pro 4. - 6. ročník to byla kniha Petry Braunové Ztraceni v čase, zbývající ročníky pak viděly Život k sežrání francouzského autora Mikäela Olliviera. Všechny tituly jsou velmi zábavné, ale zároveň vždy řeší nějaký aktuální problém. Jedná se opravdu o velice kvalitní literaturu.

Vzhledem k tomu, že projekt už u nás dvakrát byl, nepřekvapily nás pochvalné reakce žáků. Věříme, že se jim tato forma představení nejen líbila, ale že jim také ukázala, jak by mohli vyplnit volný čas, třeba o vánočních prázdninách. Do školní knihovny byly zakoupeny všechny prezentované knihy, žáci sami měli také možnost si knihy zakoupit a nechat si je od herců podepsat.

Věříme, že LiStOVáNí bude i nadále nacházet inspirativní knihy, a těšíme se na další setkávání s tímto projektem.

Simona Kyánková

Fotky z akce