Protože zimní období bývá často obdobím chřipkových epidemií, rozhodli jsme se, že se letos této nemoci postavíme aktivně na odpor. Na úterý, 11. února 2020 jsme si do školy pozvali MVDr. Irenu Trojanovou, která se, kromě toho, že provozuje lékárnu, zabývá se i sběrem a využitím různých bylinek jak pro léčebné, tak pro kosmetické účely.

Nejprve nám paní Trojanová povídala o tom, proč dnes lidé byliny sbírají a jak vlastně objevili léčivé vlastnosti některých rostlin. Taky nás upozornila, že na některé látky, obsažené v rostlinách, můžeme být alergičtí, a proto se tyto přírodní látky dnes vyrábí i uměle a můžeme si je pořídit většinou ve formě tablet jako potravinové doplňky v lékárnách, drogeriích a dalších obchodech.. Potom jsme si prohlíželi různé atlasy léčivých bylin a vyhledávali jsme rostliny, které známe a při jakém neduhu je vhodné jejich použití. Taky jsme nahlédli do opravdového herbáře. V průběhu dopoledne jsme si také vyrobili malé papírové leporelo s přehledem a informacemi o některých léčivkách.

Během povídání jsme ochutnali šťávu ze sirupu z květů černého bezu, ochutnali jsme levandulové sušenky, očichávali jsme mističky, ve kterých byl například sušený heřmánek, lístky máty peprné, majoránka, lipový květ, tymián, měsíček lékařský, rozmarýn a sušené plody šípku. Z některých jsme si potom ve skupinkách uvařili i výtečné čaje. Po jejich ochutnávce jsme došli k závěru, že mnohem chutnější, příjemnější a lahodnější je používání bylinek a léčivých rostlin v jejich přírodní formě a proto se určitě aktivně zapojíme i do sběru léčivých bylin, které jsme díky této besedě poznali.

Mgr. Andrea Musilová, třídní učitelka 5.A

bylinky 02bylinky 03

bylinky 04bylinky 05