Ve čtvrtek 24. září 2020 na naši školu již potřetí zavítal program LiStOVáNí, jehož zakladatelem je populární herec a propagátor kvalitní gastronomie Lukáš Hejlík.

Přesto, že jsme měli program rezervovaný, nebylo vlastně až do středy zcela jisté, zda se akce bude vzhledem ke stávající situaci moci konat. Rozhodoval jednak počet nemocných žáků, jednak nařízení hygieny týkající se žáků pozitivních na covid-19 a samozřejmě měnící se nařízení MŠMT či Ministerstva zdravotnictví ČR. Vzhledem k tomu, že v dohledné době naši žáci nebudou mít příležitost navštívit mnoho kulturních akcí a kvalitu projektu LiStOVáNí máme ověřenu, dovolili jsme si při dodržení nezbytných hygienických opatření tuto akci uskutečnit.

Projekt LiStOVáNí již běží asi 17 let, získal záštitu MŠMT jako forma podpory čtenářství.  Projekt je určen jak dětem, tak dospělým, nabízí přes 75 knižních titulů a za normální situace se ročně odehraje téměř 300 představení v různých městech i prostorách, z toho je obvykle 10 premiér. Je to vlastně forma scénického čtení, kdy během necelé hodiny odvyprávějí dva nebo tři herci za doprovodu hudby a využití kostýmů a rekvizit divákům ukázky z knih. Každý z herců samozřejmě představuje během programu několik literárních postav.

V programu, který jsme si vybrali, účinkovali herci Jihočeského divadla v Českých Budějovicích Pavel Oubram a Věra Hollá. Během dopoledne sehráli 4 představení. Nejmladším žákům z 1. – 2. ročníků byla určena kniha Petra Morkese Komisař Vrťapka, pro 3. a 4. ročníky to byla kniha Ivy Procházkové Myši patří do nebe, žáci 5., 6. ročníku a 7.B zhlédli ukázky z knihy Miloše Kratochvíla Pachatelé dobrých skutků a zbývající 8. a 9. ročníky spolu se 7.A a 7.C pak viděly Straku v říši entropie české autorky Markéty Baňkové. Všechny tituly jsou velmi zábavné, ale zároveň vždy řeší nějaký aktuální problém. Jedná se opravdu o velice kvalitní literaturu.

Doufáme, že se žáci pobavili, poučili, ale také zjistili, jakou knihou by mohli vyplnit volný čas během podzimních dní. Většina představovaných titulů je k dispozici ve školní knihovně nebo je lze objednat či koupit v knihkupectvích. Věříme, že LiStOVáNí bude i nadále nacházet inspirativní knihy, a těšíme se na další setkávání s tímto projektem.

Simona Kyánková