V měsíci březnu proběhly na naší škole v 1. – 5. ročníku  + ST1  další hodiny TV ve spolupráci s trenéry Žijeme hrou. Tentokrát jsme zaměřili náplň dvouhodinovky TV na gymnastiku, cvičení na nářadí.

Prvopočáteční obavy z neznalosti toho, co vše gymnastika zahrnuje, se rozplynuly v okamžiku, kdy žáci začali tvořit stanoviště a seznamovat se s různými formami gymnastické průpravy, koordinačních cvičení a aktivit na obratnost.

Trenéři si připravili na celé ploše tělocvičny několik stanovišť, na kterých cvičili žáci vždy v přítomnosti dospělého (učitel, trenér, asistent) nebo překonávali překážky sami. Mezi velmi zajímavé pro děti patřily přeskoky přes kozu – klek, dřep, skrčka, roznožka, překonání švédské bedny + seskok na trampolínu + v odrazu trefa do basketbalového koše a doskok, překonání švédské bedny z vlastního odrazu + žebřiny, obratnost a rovnováha na šikmo  zavěšených lavičkách na další tentokrát otevřené švédské bedně, kterou žáci mohli překonat přelezením nebo vlezením dovnitř a vyskočit zpět na další lavičku, dále výskok do kleku na velkou kladinu, překonání kladiny po kolenou, po čtyřech, chůze, doskok, cvičení na žíněnkách – kotoul vpřed, vzad. Žáci si velmi intenzivně na každém stanovišti mohli opakovaně vyzkoušet všechny cviky a během hodiny vystřídali všechna stanoviště po celé ploše TV. Před cvičením na nářadí měli trenéři připraveny zahřívací aktivity, po cvičení strečinkové aktivity.

Trenéři Žijeme hrou ve složení – Vladan Horák, Miloš Šmerda, Martin Pavel, Jiří Vorlíček – měli celou dvouhodinovku velmi dobře připravenou, promyšlenou tak, aby žáci byli v neustálém pohybu zaměřeném na  zapojení všech svalových partií a zároveň si vyzkoušeli cvičení na všech připravených stanovištích s nářadím.

Ze strany žáků i třídních učitelek 1. stupně opět nadšení, inspirace z nápadů a velké poděkování za precizní zajištění těchto dvouhodinovek pro žáky 1. – 5. ročníku a ST1 na naší škole, tedy cca pro 200 dětí.

Velmi si vážíme ochoty, času, maximálního zapojení, nápadů, domluvy a spolupráce s trenéry Žijeme hrou a pevně věříme, že bude i nadále pokračovat. Je to výborné zpestření hodin TV a těšíme se na ně úplně všichni.

Vzhledem k nabitému programu v měsíci dubnu nás čekají další hodiny s trenéry v květnu zaměřené na atletické disciplíny.

Za kolektiv 1. stupně Z. Koláčková

Fotky z akce