V úterý 3. května uspořádala naše škola projektový den GLOBE pro žáky 1. stupně.

Veškeré aktivity byly motivovány příběhem lesní víly, která při čarodějném bále v oboře poztrácela korále, a proto se nad ránem nemohla vrátit do svého stromu a smutná bloudila světem…

Děti chtěly vílu zachránit, a tak vytvořily smíšená družstva z žáků jednotlivých tříd a vydaly se podle mapky hledat v okolí školy místa, na kterých by mohly poztrácené korálky najít. Postupně každý tým navštívil deset stanovišť. Na každém z nich bylo možné po splnění úkolu získat korálek. Celé dopoledne děti se zaujetím plnily sportovní i vědomostní úkoly a vzájemně si pomáhaly, což jistě přispělo k tomu, že se každému z týmů podařilo získat plný počet korálků. V cíli potom děti společně korálky navlékly na šňůrku a vytvořily tak korále, které navlékly víle na krk a tím ji vysvobodily. Víla se díky našim dětem zase mohla vrátit domů a stát se jedním z krásných stromů v oboře.

Společné dílo se tedy podařilo a nechyběl ani závěrečný potlesk, který jistě patřil nejen dětem, které pomohly k záchraně víly, ale zcela jistě patřil i kolektivu učitelek 1. stupně, které tento příjemný den zorganizovaly a partě deváťáků, kteří pomáhali na jednotlivých stanovištích.

Za kolektiv 1. stupně Mgr. Andrea Musilová

Za žáky tento den zhodnotila redaktorka školního časopisu Plátek Daniela Svobodová ze 4.A:

Projektový den pro 1. stupeň se konal v úterý 3. května. Celý den začal hlášením v první hodině. Paní učitelka Musilová nám pověděla, co se stalo víle. Víla jako každá jiná se musela proměnit v rozkvetlý strom. Jenomže víla poztrácela korále, no a bez nich se nemohla proměnit. Tak všechny třídy z prvního stupně jí šly pomoct. Před školou nás paní učitelka Musilová rozdělila do skupin. Každá skupina dostala obálku s mapku a popisem stanovišť. Do obálky jsme dávali získané korálky, které jsme si vybojovali na různých stanovištích. Plnili jsme následující úkoly: prohazovali jsme šišku obručí, vypisovali různé křížovky a pracovní listy, řešili jsme matematickou šifru, museli jsme si zapamatovat předměty, driblovali jsme s míčem mezi kužely. Když jsme obešli všechna stanoviště, seřadili jsme se před školou podle čísel skupin. Potom jsme dostali pokyn zvolit si vedoucího skupiny, ten si šel k paní učitelce pro provázek, abychom mohli korálky navléct. Vedoucí potom odnesl korále k paním učitelkám a tam je přivázali k ostatním. Potom dala paní učitelka Musilová korále na krk víle. Řekla nám, že se víla může vrátit ke svým kamarádkám. Na závěr nám paní učitelka poděkovala, že se nám podařilo zachránit vílu. Zatleskali jsme si.

I když jsem byla ve skupině sama ze třídy, členové skupiny byli moc prima, dobře se s nimi pracovalo a povídalo. Celý den se doufám nejenom mně, ale i ostatním líbil. Byla to zábava. Počasí nám přálo a sluníčko se na nás smálo. Už se těším na další projektový den.

Daniela Svobodová, 4.A

Fotky z akce