Ve čtvrtek 12. května se vydali žáci obou pátých tříd naší ZŠ na exkurzi do Brna.

V dopolední části programu jsme absolvovali komentovanou prohlídku historickým centrem Brna. Naše trasa začala u Staré radnice pod krokodýlem. Přes Zelný trh s kašnou Parnas jsme prošli na Kapucínské náměstí a dál jsme pokračovali ke katedrále svatých Petra a Pavla na Petrově. Po její prohlídce jsme se vydali kolem Nové radnice a kostela svatého Michala zpět do centra města, přes náměstí Svobody s neviditelným kostelem svatého Mikuláše a moderním brněnským orlojem až ke kostelu svatého Jakuba.

Díky poutavému vyprávění paní průvodkyně jsme se kromě jiného dozvěděli, jak to bylo s brněnským drakem, proč je jedna z věžiček na portále Staré radnice ohnutá, nebo ze kterého kostela vystrkuje zadní část těla hanbatý andělíček a mnoho dalších poutavých, pravdivých i méně pravdivých historek.. A protože jsme se v závěru naší trasy dozvěděli o tom, jak při opravě chodníků nedaleko kostela svatého Jakuba, dělníci odkryli kosterní pozůstatky a síť podzemních chodeb, už nás nic neudrželo a do brněnského podzemí jsme se vydali taky.Kostnici jsme sice nenavštívili, ale prošli jsme tajuplný labyrint chodeb a sklepů pod Zelným trhem, ve kterém jsme na vlastní oči viděli, jak se dříve uchovávaly potraviny, prohlédli jsme si laboratoř středověkého alchymisty a na vlastní kůži jsme si mohli vyzkoušet pobyt v kleci bláznů, pranýř a další středověká mučidla..

Po polední přestávce, kterou jsme strávili zcela novodobě v různých řetězcích s občerstvením na náměstí Svobody, jsme se autobusem přepravili k areálu brněnského Výstaviště do centra VIDA! Zde jsme si na různých exponátech zábavnou formou vyzkoušeli třeba jak funguje gravitační síla, jak vzniká mořský příliv a odliv, jak změní vnímání a reakce člověka pobyt v otočném válci a taky jsme mohli prakticky zjistit, jak funguje naše tělo - změřit svůj zrak, srdeční tep, sílu svalů nebo si na různých modelech vyzkoušet fungování dalších vnitřních orgánů lidského těla. A samozřejmě jsme si neodepřeli ani zábavné části expozice, takže jsme si celodenní exkurzi zpestřili jízdou na tobogánech, lezením v prolézačkách či tancem na světelném koberci.

Domů jsme se vrátili až v pozdějších odpoledních hodinách, ale z nadšených výrazů dětí bylo patrné, že si všichni den skvěle užili a byli nadmíru spokojeni.

Mgr. Andrea Musilová za učitelky a děti pátých tříd

Fotky z akce