Víte, jak a z čeho se peče chléb? Nebo jak si uvařit chutný a zdravý čaj? To vše se dozvěděli ve středu 22. června žáci třetích tříd. Ještě na závěr školního roku si vyjeli na Lipku do Brna.

První třída prošla pořadem „Jak roste chléb“. Seznámili se s tím, jak se vyráběla kdysi mouka a jak se vyrábí dnes. Od prvního zasetého zrníčka až po mouku, ze které se peče chléb. Vyzkoušeli si mlácení klasů cepem a mletí zrní na speciálním mlýnku. V druhé části programu si žáci zadělali těsto na chléb, vytvořili různé tvary chlebánků, které potom upekli. Všude to vonělo čerstvým pečivem a samozřejmě všem i chutnalo.

Na druhou třídu čekal program „Léto v přírodní zahradě“. Na zahradě byly pro žáky nachystané misky s různými květy a lístky bylin. Čichem a chutí se snažili poznat, o kterou bylinku se jedná. Potom je vyhledávali na přilehlé zahradě, připravovali je na správné sušení a uložili je do sušárny. Následně se dali do společné přípravy bylinkového čaje. Rozdělali oheň a v kotlíku ohřáli vodu. Na zahradě natrhali různé bylinky a k ochucení přidali i trochu rybízu. Vše vložili do kotlíku a povařili. Protože byli na dvě skupinky, tak si chutě čajů porovnávali. Nemohli se rozhodnout, který čaj byl lepší. Oba chutnaly výborně.

Cestou domů si obě třídy vyprávěly svoje zážitky. Všichni se již těší na další návštěvu Lipky v příštím školním roce.

Za 3. AB Mgr. Alena Orlická a Mgr. Alena Stejskalová

Fotky z akce