V úterý 20. 9. se vydali žáci 5. ročníku na dvojprogram do Domu přírody v krásném prostředí Moravského krasu.

V tento den je čekal dvojprogram. Lektorka pí Zemánková se věnovala první části, kdy jsme během celého dopoledne poznali jednotlivé expozice Domu přírody, vyzkoušeli si interaktivní činnosti a seznámili se s historií Blanenska po stránce zpracování železa. Pak jsme vyrazili na naučnou stezku – první stanoviště Křenkům pomník – cca 2 km a pokračování k propasti Macocha také cca 2 km. Cestou tam paní lektorka rozsázela po lese největší zajímavosti z Domu přírody a základní informace – mapy, živočichy, fosilie na obrázcích a žáci si jich měli co nejvíce zapamatovat – bylo jich celkem 10. Po cestě na Macochu jsme se také seznamovali s biotopem MK, vývrty a dalšími přírodními zajímavostmi. Po návratu z naučné stezky a po obědě nás čekala druhá část programu Skrytá krása kamenů. Každý žák si svůj kámen řádně obrousil různě hrubým brusivem, vyhladil sklíčky a vyleštil pod dohledem odborných lektorů z oboru kamenictví. Pro mnohé žáky to byl opravdu velmi nevšední zážitek a každý si sebou domů odvezl svůj ručně opracovaný kámen s bohatými zážitky a hlavně poznáním, že krása kamenů je spojená s časem, trpělivostí a sílou.

Tento celodenní program byl výborně připravený a časově perfektně zorganizovaný tak, aby se ho mohly účastnit obě třídy v jednom dni. I přes pozdější návrat kolem 16. hodiny to byl pro všechny – žáky i učitele – velmi neobyčejný den plný poznání Moravského krasu a kamenictví.

Velké poděkování patří týmu lektorů Domu přírody, který se o naše páté třídy vzorově postaral s vysokou úrovní odbornosti a připravenosti lektorů.

Za kolektiv 1. stupně tř. uč. 5. ročníku

Fotky z akce