Před vánočními prázdninami byli osmáci a deváťáci z prvních a druhých skupin německého jazyka zapojeni do projektu „Advent v Brně“. Na projektu se podíleli učitelé německého jazyka a rodilý mluvčí pan Šíma, který si pro žáky připravil prohlídku Brna a adventních trhů v němčině.

Žáci se na netradiční výuku mimo školu dopředu připravovali. Pan T. Šíma pro ně vytvořil pracovní listy se slovní zásobou, která se týkala tematických okruhů cestování, města a jeho památky a Vánoce, a s texty informujícími o brněnských památkách. Žáci dostali mapku města, do které si památky zaznamenali. A mohlo se vyrazit!

Už v Lysicích na zastávce a po té v Brně se ptal pan Šíma žáků na dopravní prostředky, památky, zvířata v betlémě atd. K památkám řekl vždy několik vět. Prohlídku přizpůsobil jazykovým schopnostem žáků.

Žáci si díky projektu osvojovali správnou výslovnost a intonaci, snažili se porozumět souvislému projevu, zbavovali se ostychu při komunikaci. Měli možnost komunikovat v němčině mimo třídu. Na jaře bychom chtěli na tento projekt navázat exkurzí do Vídně. Takovéto akce zvyšují motivovanost žáků učit se cizím jazykům.

Práce na projektu se žákům líbila a pobyt v předvánočním Brně si užili.

brno 2

brno 1