Žáci prvního stupně se účastnili vánočních programů. Připomněli jsme si, proč Vánoce slavíme a jaké jsou vánoční tradice. Tyto programy vedla paní Muchová z Boskovic, která nás navštívila v jednotlivých třídách.

Advent – těšíme se na Vánoce – program pro 1. a 2. třídy

Žáci se dozvěděli o původu a smyslu zvyků a tradic, které jsou spojovány s dobou adventu a přípravy na Vánoce. Seznámili se s postavami světců, kteří se vztahují k době adventu např. Mikuláš, Barbora nebo Lucie. Připomněli si význam Vánoc. Společně si vytvořili adventní věnec, který nás adventem provází.

Advent – čas světla – program pro 4. – 5. třídy

Žáci se seznámili se symbolikou světla v souvislosti s adventem –„času světla“.  Měli možnost se zamyslet nad prožíváním předvánočního období, jaká jsou jejich přání, jak se toto období prožívá v rodinách. Připomněli si tradice a kulturní dědictví. V powerpointové prezentaci se seznámili s tradicí Betlémského světla, které přiváží skauti přímo z Betléma do Vídně a z Vídně do Brna. Z Brna potom po celé České republice. Připomněli jsme si, že díky skautům můžeme tuto událost prožívat i v Lysicích.

Hvězda nad Betlémem – program pro 3. třídy.

Žáci se seznámili s příběhem o narození Ježíše z Nazareta a seznámili se symbolikou hvězdy ve vztahu k vánočnímu příběhu. Děti mohly samy odkrývat tajemství pomocí vánočního příběhu a sestavovat si betlém ve třídě. Mohly si uvědomit, jak a čím mohou přinášet „světlo“ druhým lidem a jak jim rozdávat radost. Také si vytvořily každý svoji hvězdu, jako symbol Vánoc.

Díky paní Muchové jsme zažili krásná povídání o adventní a vánoční době a těšíme se na další společné programy.

Za vzdělávací tým 1. stupně Mgr. Alena Stejskalová

Fotogalerie