První povánoční týden jsme v naší třídě věnovali tématu svátku Tří králů.

Prvně jsme přemýšleli, jaký význam má pranostika „Na tři krále o krok dále“ a připomněli jsme si příběh o betlémské hvězdě a cestě tří mudrců do Betléma. Potom jsme měli připravené pracovní listy s různými zajímavými úkoly, a tak jsme třeba zjišťovali, co znamenají v češtině jména Kašpar, Melichar a Baltazar a také jaký byl skrytý význam darů, které tito králové přinesli Ježíškovi.

Rádi jsme zhlédli pohádkový příběh z cyklu Chaloupka na vršku, díky kterému jsme se přenesli v čase asi o sto roků zpět a viděli jsme, jaké tříkrálové zvyky a obyčeje lidé dříve dodržovali.  Tím nejznámějším pro nás bylo tříkrálové koledování, které je v dnešní době symbolem pomoci potřebným. V této souvislosti jsme si vysvětlili, co vlastně znamená slovo charita a jak mohou pomáhat i děti. Někteří z našich spolužáků se již tradičně do takového koledování zapojují a rádi se s námi podělili o zážitky.  Pro některé bylo překvapením, že nápis, který tři králové zanechávají na domech neznamená  Kašpar + Melichar + Baltazar… 

A aby si mohly koledování vyzkoušet všechny děti, vyrobili jsme přáníčka, naučili jsme se koledu My tři králové jdeme k vám, každý žák si vyrobil svoji královskou korunu a vydali jsme se školní budovou. Na závěr jsme naše koledování předvedli dětem ve školní družině.

Za koledníky ze 3. B Mgr. Andrea Musilová, třídní učitelka