Ve čtvrtek 18. května 2023 měli žáci 9. ročníku možnost navštívit Vídeň. O organizací exkurze se postarala cestovní kancelář K&M Tour z Boskovic a příjemná průvodkyně Ivana.

V půl jedenácté dopoledne zastavil autobus na parkovišti před zámkem Schönbrunn a žáci se vydali na prohlídku nádvoří a přilehlých zahrad. Vystoupali až nahoru ke Gloriettě, kde se jim naskytl nádherný výhled na areál zámku a část Vídně.

Poté se autobusem přesunuli přímo do centra města, kde začala samotná prohlídka nejdůležitějších vídeňských pamětihodností. Žáci mohli u dvou hlavních muzeí na náměstí Marie Terezie obdivovat sochu panovnice. Paní průvodkyně pak žáky provedla přes impozantní hradní bránu nádvořími Hofburgu, z Michaelova náměstí prošli kolem jezdecké školy pro zámecké koně lipicány k Augustiniánskému kostelu a klášteru.  Od Kapucínské krypty to už byl jenom kousek cesty k nejzajímavějšímu místu, a to kostelu sv. Štěpána. Po krátkém rozchodu pokračovali ulicí Příkopy s nejdražšími vídeňskými obchody k pamětnímu sloupu obětem moru. Odtud se kolem slavné Demlovy cukrárny vraceli zpět k autobusu. V samotném centru města se bohužel nebylo vhodné více zdržovat, protože se na odpoledne v tento rakouský sváteční den připravovala demonstrace.

Z autobusu byla ještě možnost obdivovat nádherné budovy parlamentu, radnice, hradního divadla a Votivního kostela. Žáci pak velmi netrpělivě čekali na příjezd do největšího zábavního parku ve Vídni – Prátru. Zde si při dvouhodinovém rozchodu mohli užít spoustu zajímavých atrakcí. Podle jejich reakcí to byl největší zážitek celé exkurze.

I přes poměrně chladné počasí se exkurze do Vídně vydařila. Žáci si prohlédli ty nejzajímavější památky ve městě a závěrečná návštěva Prátru byla skvělou tečkou za celým dnem.

Mgr. Kateřina Gábrová a Mgr. Martina Sýsová

Fotogalerie