V letošním roce jsme již po čtrnácté uspořádali regionální recitační soutěž, která nese symbolický název O lysické sluníčko, protože se vždy koná na začátku března, tedy v době, kdy už je meteorologické jaro.

Přihlásilo se nám 72 soutěžících z 11 základních škol (nově se připojila ZŠ Knínice, po několikaleté přestávce ZŠ Žďárná a již tradičně se zúčastnily ZŠ Kunštát, Lomnice, Svitávka, Lipůvka, Černovice, Voděrady, Rájec-Jestřebí, Boskovice a Lysice). Nejvíce početné byly kategorie 1. stupně (v kategorii 2.–3. tříd účinkovalo 21 dětí). Z tak hojného počtu soutěžících jsme měli sice radost, ale zároveň i obavu, protože časově je to potom velmi náročné. Naše obavy se bohužel naplnily, soutěžícím z Rájce-Jestřebí ujel navíc návazný spoj, a došlo tak k půlhodinovému posunu zahájení soutěže. Slavnostního vyhlášení se pak některé školy nemohly zúčastnit, neboť pospíchaly na autobus. Ceny musely být v několika případech zaslány do škol.

Zahájení soutěže se ujali starosta Lysic Mgr. Pavel Dvořáček a ředitelka školy Mgr. Pavla Nesnídalová. O výkonech soutěžících rozdělených podle věku do pěti kategorií rozhodovala porota, složená z pedagogů doprovázejících žáky. Funkci předsedkyně poroty si vylosovala paní Jana Lepková ze ZŠ Černovice.  Rozhodování nebývá vždy jednoduché, ale většina porotců už znala zavedený systém výběru nejlepších výstupů, a proto byly přestávky po jednotlivých soutěžních kategoriích krátké a rychlé. V každé kategorii mohly být uděleny pouze tři ceny. Letos si nejlépe vedli soutěžící z Kunštátu, získali šest cen a jedno čestné uznání, Lysice měly ceny čtyři, tři ceny dostali soutěžící z Lomnice a po jedné ceně si odvezly ZŠ Rájec-Jestřebí a ZŠ Lipůvka (viz výsledková listina).  Počet výher určitě není jediným měřítkem úspěšnosti naší soutěže, tím nejdůležitějším je příjemná atmosféra, v níž děti sice poměřují své výkony, ale učí se naslouchat a porozumět jiným, náročnějším i delším textům.  Čas, který musí děti věnovat přípravě i účasti na samotné soutěži, nelze v žádném případě považovat za zbytečný nebo promarněný.

O absolutním vítězi celé soutěže rozhodovali sami soutěžící. Na základě největšího počtu hlasů zvítězil Tomáš David ze ZŠ Knínice. Posluchači zřejmě ocenili nejen jeho přednes (báseň Vítězslava Nezvala Balada o králi a vose), ale i sympatický vzhled. Tomáš získal keramické Lysické sluníčko, které je zmíněnou hlavní cenou a vyrobili ho společně pan učitel Tejkal a paní učitelka Kratochvilová. V každé kategorii byli odměněni tři soutěžící, kteří kromě diplomů získali i pěkné knihy, jež se možná stanou texty k přednesu v dalších letech. Všichni soutěžící si pak domů kromě příjemných zážitků odváželi i malá keramická sluníčka, která vyrobili naši žáci v hodinách výtvarné výchovy za nemalé pomoci pana učitele Tejkala.

Velké poděkování patří městysi Lysice, který nám v letošním roce opět přidělil finanční příspěvek ve výši 6.000,- Kč. Za tyto peníze bylo zakoupeno občerstvení pro soutěžící i porotu, knižní odměny pro všechny vítěze i materiál na výrobu malých keramických sluníček a hlavní ceny.

Věříme, že v příštím roce proběhne další ročník našeho Lysického sluníčka, a uvidíme, co nového nám přinese. Již teď víme, že to bude rozhodně užitečně a příjemně strávený den a že nás opět potěší zájem soutěžících i jejich úžasné výkony.

 

Výsledková listina XIV. ročníku regionální soutěže v recitaci O lysické sluníčko

Kategorie 1. třída

1. místo

Vítek Nejedlý

ZŠ Kunštát

2. místo

Adina Růžička

ZŠ Lysice

3. místo

Eliáš Horák

ZŠ Kunštát

 

Kategorie 2.–3. třída

1. místo

Eliška Körberová

ZŠ Rájec-Jestřebí

2. místo

Alžběta Pavlů

ZŠ Lysice

3. místo

Jana Pařilová

ZŠ Lomnice

 

Kategorie 4.5. třída

1. místo

Kateřina Tichá

ZŠ Lomnice

2. místo

Magdalena Orlovská

ZŠ Lipůvka

3. místo

Viktorie Bukalová

ZŠ Lomnice

Čestné uznání Benediktu Lepkovi ze ZŠ Kunštát

Kategorie 6.–7. třída

1. místo

Radim Švec

ZŠ Kunštátt

2. místo

Valerie Mikulková

ZŠ Kunštát

3. místo

Kristýna Němcová

ZŠ Lysice

 

Kategorie 8.–9. třída

1. místo

Tomáš Skřička

ZŠ Lysice

2. místo

Viktorie Mikulková

ZŠ Kunštát

3. místo

Marek Dočekal

ZŠ Kunštát

 

Hlavní cena diváků Lysické sluníčko: Tomáš David ZŠ Knínice

S. Kyánková, O. Tejkalová, organizátorky akce 

Fotogalerie