Divadelní představení Baba Jaga a Vodník od Skalního mlýna

Poměrně velký zájem žáků o zapojení se do dramatického kroužku 2. stupně způsobil, že opět po několika letech začaly pracovat kroužky dva, a to mladších žáků 6. – 7. ročníku a starších žákyň 8. – 9. ročníku. V obou případech vznikly výborné party kamarádů, které se rády potkávaly.

Po několika úvodních lekcích, v nichž se noví členové kroužků učili a ti zkušenější procvičovali dramatické prvky (jevištní řeč, pohyb, mimika a gesta…), jsme začali s nácvikem divadelních představení, neboť to je jeden z hlavních úkolů dramatického kroužku.

S ohledem na počet členů kroužku mladších žáků (na začátku 16) jsem zvolila scénář pohádky Baba Jaga od Vlastimila Pešky, jehož dílo už jsem využila po několikáté, je totiž příslibem velké legrace, ale i možnosti zapojit skutečně hodně dětí. Pohádka Baba Jaga je sice inspirovaná ruskými pohádkami, konkrétně známým Mrazíkem, ale mnohé narážky z ní dělají spíše satiru či parodii.

Starších děvčat bylo jen 6, ale tento malý počet nebyl na překážku v nácviku poetické divadelní hry, jejíž scénář jsem objevila zcela náhodou a nemá uvedeného autora. Název Vodník od Skalního mlýna napovídá, že se jedná o námět regionální, spojený s pověstmi z Moravského krasu.

Zatímco nácvik se staršími probíhal bez obtíží a děvčata se ochotně chopila řady úkolů spojených s kulisami, kostýmy, rekvizitami, tedy věcmi souvisejícími s realizací divadelního představení, s mladšími dětmi to komplikované bylo hodně. Nacvičovat s tak velkým počtem dětí nebylo jednoduché zejména proto, že se obvykle nesešli na zkoušce všichni. Dalším obtížným úkolem bylo samozřejmě naučit se text, často se totiž jednalo o rychlé střídání replik různých postav. Do toho přišly potíže s prostory na vystoupení. To nás nakonec přimělo vytvořit si divadelní třídu z hudebny, kde nová opona, závěs na okně a látkový zadní horizont spolu se zapůjčeným paravánem vytvořily sice malé, ale velice útulné jeviště.       

Po všech peripetiích proběhly ve středu 31. května 2023 slavnostní premiéry obou divadelních představení pro rodiče. Diváků se sešlo opravdu hodně, stejně tak milých děkovných slov a potlesku.  Během děkovačky jsem se rozloučila s jedinou absolventkou kroužku, Kristýnou Havlovou, která možná zúročí své dramatické zkušenosti v dalším studiu na střední škole. 

V následujících dvou dnech sehrály oba kroužky 6 představení pro všechny žáky školy.  S ohledem na kapacitní možnosti hudebny jsme museli rozdělit diváky do šesti skupin. Musím uznat, že „dramaťáci“ fyzicky vydrželi tolik, jak profesionální herci (jednotlivá představení trvala 30 – 35 minut). Každé vystoupení přineslo něco nového, někdy diváci výborně spolupracovali, jinde pochopili vtipnou narážku a zasmáli se. Závěrečný potlesk, pochvala od spolužáků nebo učitelů byla pro účinkující důležitou odměnou.

Závěrem chci poděkovat za spolupráci paní ředitelce Pavle Nesnídalové, která je už několik let mou velkou pomocnicí při docvičování školních divadel a svými hudebními nápady skvěle doplňuje celé divadlo.

Videonahrávka, která byla pořízena během představení pro rodiče, bude zájemcům z řad herců nebo rodičů k dispozici, stejně jako fotografie, jež jsou umístěny na webových stránkách školy.

Děkuji všem rodičům členů dramatických kroužků za podporu  naší činnosti, bez vašeho pochopení a spolupráce bychom se opravdu neobešli.

Mgr. Simona Kyánková, vedoucí kroužku

Fotogalerie