Dramatický kroužek 1. stupně pracuje na naší škole už pěknou řádku let, bohužel jeho činnost byla v covidovém období zakázána. Měla jsem velké obavy, zda se nám podaří navázat.

K mé velké radosti se do kroužku přihlásilo 17 žáků z 2. až 5. ročníků. Činnost kroužku se tak mohla rozběhnout. Ze začátku děti navštěvující dramatický kroužek rozvíjejí kromě své fantazie a představivosti také paměť, tvořivost a motorické dovednosti, získávají větší pocit sebedůvěry a sebevyjádření, učí se komunikovat, spolupracovat, vzájemně si pomáhat a respektovat jeden druhého.

Při práci na těchto hlavních úkolech jsem se pomaloučku začala rozhlížet po nějakém vhodném tématu na školní představení. Vzpomněla jsem si na krásnou televizní pohádku nazvanou Nezbedná pohádka a začala psát scénář. Pohádku jsme si pustili na youtube a dětem se také moc líbila. Když jsem začala rozdávat role, někteří členové kroužku byli trochu zklamaní, že mají hrát „jenom“ čerta. Brzy však pochopili, že právě peklo je na secvičení nejhorší. Pohádkou nás provázejí dvě sousedky (Klára Vrbková ze 4.A a Liduška Studýnková ze 3.A). Hlavními osobami jsou princezna Máňa (Kateřina Pařízková z 5.B) a Honza (Vítek Kakáč z 5.B). Pana krále zahrál Ivo Konstanz ze 4.A a paní královnu Anička Morbitzerová z 5.B, komornou Ella Ryzí z 2.A. Sudičky, které to všechno v pohádce zamotaly, sehrály Jasmínka Solárová z 5.B a Nela Bártová z 3.A. Princezně Máně na její cestě do pekla pomohl dědeček Habaděj v podání Vojtěcha Matuška ze 3.B a čarodějnice Kanimůra Justýnky Holemé ze 3.A. V pohádce vystupovalo hodně dětí jako čerti: Ondřej Vrbka ze 2.A, Alžběta Pavlů také ze 2.A, Jan Růžička ze 3.B, Kristýnka Homolková z 2.B a Viktorie Tučníková z 2.A.

Děti se svých rolí zhostily zdárně, překonaly období, kdy se jim nechtělo učit text zpaměti a pomaloučku jsme se připravovaly k premiéře. V pohádce je i několik písniček, s těmi mi hodně pomohla paní učitelka Mgr. Lenka Rejtharová, která také děti při zpěvu na vystoupeních doprovázela na akordeon. Poděkování patří i paním učitelkám z prvního stupně, které mi pomohly s kulisami.

Premiéra se uskutečnila 28. června 2023. Teď už vím, že i když tento termín byl vybrán na přání kolegyň, nebyl nejšťastnější. Nejintenzivnější zkoušky probíhaly v období školních výletů a různých třídních akcí, takže opravdu všichni jsme se sešli až v den premiéry, a to někteří s hodinovým zpožděním. Nicméně celoroční práce se zúročila a dopolední představení se dětem z 1. stupně velmi líbilo. V podvečer jsme představení sehráli pro veřejnost, přišly se podívat i malé děti. Už během představení obecenstvo herce odměňovalo potleskem a při děkovačce potlesk nebral konce. Všichni “malí“ herci hráli s velkým nasazením, zaslouží si velkou pochvalu.

Já jsem také byla velmi spokojená a pomaličku začínám přemýšlet, co sehrajeme příště.

Mgr. Olga Tejkalová, vedoucí dramatického kroužku 1. stupně

Fotogalerie