V pondělí 29. listopadu proběhl na prvním stupni projektový den. Tentokrát vycházel z adventního času a byl věnován andělům. Žáci si o andělech povídali, četli, vyráběli je, ale také s anděly počítali či vymýšleli o nich básničky.

Děti z 1.A se na svůj první projektový den velmi těšily, protože si celé dopoledne mohly vyrábět.  Každý měl za úkol vytvořit anděla podle zadání. Zvládly hned dva.  První vznikla prostorová postavička Andělíčka pomocníčka, druhým výtvorem se stal obrázek Andělíčka strážníčka, jehož křídla tvoří obtisky dětských dlaní. 

V 1.B se žáci nejdříve naučili andělskou báseň. Pak si vytvořili myšlenkovou mapu na téma anděl, hledali rozdíly mezi 2 anděly, nazdobili andílkům šaty pomocí grafomotorických prvků a nakonec si je z papíru vyrobili.

Ve 2.A si děti nejdříve kreslily, jak podle nich anděl vlastně vypadá. Spousta z nich měla představu spojenou s tradičním andělem, který doprovází Mikuláše a čerta. Ve třech skupinkách pak společně vyráběly velkého anděla. Ten měl křídla a šaty nazdobené z obkreslených a vystřižených rukou.

Ve 2.B děti vyráběly společný obraz anděla. Vytvářely kuličky z krepového papíru, které pak nalepily na předkreslenou předlohu.

Žáci v 3. A recyklovali a vyráběli andílky z použitého materiálu. Tělíčko tvořil odřezek trubky, sukně byla z papíru a bublinkové fólie, svatozář a hlavičku polepili zbytky látky. V rukou andílek držel starý stříbrný knoflík. Děti si s výrobou docela dobře poradily a vzájemně si pomáhaly.

Ve 3.B žáci vystřihovali andílka podle šablony, lepili, zdobili, dekorovali a tvarovali. Učili se vzájemné pomoci a spolupráci. 

Ve 4.A žáky čekala výroba jednoho společného anděla a také anděla, kterého si vytvořil každý sám pro sebe. Společný velký anděl je vytvořen pomocí svazků igelitových pytlíků a částí plastových lahví, pracovně nazvaný PET ANDĚL. Malého andílka si každý vyzdobil podle své představy a jeho části pospojoval tak, aby se mohly jednotlivé končetiny pohybovat.

Projektový den ve 4.B začal tajuplným vyprávěním o adventním období a andělech. Představy dětí se různily, společným prvkem diskuze bylo jednoznačně dobro, láska, naděje, ochrana. Vyrobili celkem 3 druhy andělů – při výrobě prvního si vytvořili tělo anděla, pak zkompletovali tavnou pistolí a podle fantazie dotvořili. Druhý anděl na pověšení byl zaměřený na dekorování křídel a ponožek. Třetí andílek byl mini andílek pro potěšení. 

Žáci 5. A malovali anděla podle své představy. Zkoušeli obraz anděla jen pomocí pravítka. Plasticky vyrobili anděla pomocí dřeva a papíru. Na závěr se pokusili složit básničky, které by se tohoto období dotkly.

Také třída 5.B se v rámci projektového dne zapojila do předvánočního tvoření. Některé děti si utvořily skupinky, některé pracovaly samostatně. Na polystyrénové koule fixami kreslili andělské tváře, ke kterým doplnili vlasy z vlny, těla z lahví oblékli do různých krajkových šatiček, každý podle svého vkusu. Každému andílkovi na záda vyrobili křídla z papíru. Na závěr ještě anděly ozdobili různými hvězdičkami a korálky.

Andělé v ST žáci pojali jako éterické bytosti bez výrazu. Vlající sukně vyrobili grafickou technikou, pracovali s otiskem vločky. Děti moc bavila práce s grafickým válečkem. Velkou pozornost věnovali výrobě křídel, která vypadají opravdu jako z peří.

Celé dopoledne se všichni žáci, asistentky i učitelky pilně snažili, hledali vhodná technická řešení, překonávali různé překážky, aby se dopracovali k podařeným výrobkům. Hotoví andílci budou vystaveni na školní výstavě, ale o té určitě ještě napíšeme.

Mgr. Olga Tejkalová

Fotky z akce