V listopadu a částečně ještě v prosinci proběhl ve všech třídách 1. stupně trošku jiný tělocvik. Jako každý školní rok doposud probíhal v této době odpoledne fotbalový turnaj. Letos to bohužel není možné. Tak jsme si ho udělali jinak a myslím, že tato varianta byla výbornou volbou. Pozvali jsme k nám na školu trenéry z mládežnického klubu ŽIJEME HROU - konkrétně Vladan Horák, Martin Pavel, Miloš Šmerda, Pavel Dítě, Jiří Vorlický mladší.

Od 15.11. 2021 do 6.12. 2021 k nám na školu jezdili vždy dva, na nižší ročníky tři trenéři pro zvýšení efektivity fotbalových aktivit. Před každou dvouhodinovkou s žáky se všichni trenéři (očkovaní, i po prodělání covid-19) bezpodmínečně testovali.

První dvouhodinovka probíhala vždy pro obě třídy – v prvním týdnu si žáci prošli základní fotbalovou průpravu, podstatná část byla věnovaná i všestrannému pohybovému rozvoji dětí. Mimo fotbalové tématiky si všichni vyzkoušeli i atletickou abecedu, dynamický strečink, cvičení na rozvoj reakční rychlosti a další aktivity. Ve druhé dvouhodinovce, která následovala o týden později, byl na pořadu fotbalový turnaj. Jednotlivé třídy A a B si zasoutěžily proti sobě. Družstva se skládala vždy alespoň ze 2-3 dívek a 2 chlapců. Holky i kluci hráli s obrovskou chutí. Turnaj byl plný radosti a pozitivních emocí. Na konci turnaje trenéři vyhodnotili zapojení všech hráčů v ročníku a vyhlásili nejužitečnější hráče z obou dvou setkání.

Veliké poděkování patří p. Vladanu Horákovi a jeho týmu trenérů Žijeme hrou, kteří u nás ve škole odvedli precizně propracovanou sportovní akci založenou na důkladné přípravě, smysluplnosti jednotlivých aktivit a výborném propojení sportu a zábavy. Dokázali všechny děti od 1. až do 5. třídy maximálně zapojit, zaujmout a perfektně si to s nimi v daný čas naplno užít.

Přítomnost trenérů v hodinách TV byla velmi přínosná také pro nás, učitele, opět jsme mohli čerpat inspiraci do hodin TV nebo do družiny. Velmi se nám také líbilo, že trenéři nebrali příliš velkou důležitost na skóre zápasu / třebaže pro děti to bylo nesmírně důležité/. Zdůraznili spoustu jiných důležitých věcí, takže v závěru byl každý hráč družstva vítězem, protože na hřišti všichni podali maximální výkon a ukázali, že sportovní chování a spolupráce jim rozhodně není cizí. 

S trenéry se neloučíme na dlouho. Zase se spolu uvidíme v lednu, kdy u nás ve škole proběhnou v rámci TV – průpravné aktivity na florbal a míčové hry.

Za kolektiv 1. stupně Mgr. Zuzana Koláčková

Fotky z akce