Žáci 4. ročníku se vypravili v rámci úvodu do učiva dějin – pravěku do městečka Krásensko na pracoviště Rychta, které je součástí ekocentra Lipka Brno.

Výprava do doby ledové byl výukový program, který probíhal ve skupinách – TLUPÁCH. Každá tlupa mohla získat za své vědomosti a dovednosti dřevěné symboly – symbol lovce kožešin – střelba z luku na soba, symbol ohně – rozdělávání ohně v přírodě, symbol lovce – hod oštěpem, symbol stopy – dobrý stopař lesní zvěře, symbol rostliny – poznávání dřevin, křovin v zimě.

Program probíhal 1,5 hodiny v učebně, kde se žáci seznámili se stopami zvířat, s příběhem, který je přenesl do doby ledové. Žáci pracovali s klíčem na stopy zvířat a seznamovali se v jednotlivých tlupách. Další část probíhala 3,5 hodiny venku, kde tlupy poznávaly zvířata podle stop pomocí klíče, dřeviny a křoviny podle pupenů a větviček podle botanického klíče, získávali sirky k rozdělání ohně za znalost rostlin kolem sebe a následně se pokusily všechny tlupy o rozdělání ohně v přírodě.

Během programu se velmi rozmanitě měnilo počastí a vzhledem ke sněhovým a dešťovým přeháňkám úkol – rozdělat oheň – opravu nebylo jednoduché. Přesto se všichni pokoušeli a jedna skupina oheň rozdělala a opekla si na něm své sobáčky – špekáčky. Ostatní tlupy si udělaly společný oheň pro opékání, protože se jim nepodařilo oheň rozdělat v časovém limitu.

Tlupy si vyzkoušely tvrdé podmínky zimního období a odnesly si z této výpravy cenné zkušenosti, zážitky a hlavně, jak moc je důležitá spolupráce všech členů tlupy. Program byl výborně promyšlen, zpracován, lektoři velmi operativně reagovali  a my, žáci i učitelé, za naši školu vřele doporučujeme. Foto z programu najdete ve fotogalerii.

Za učitele 4. r. Z. Koláčková, L. Rejtharová

 Fotky z akce