I když se Zimní olympijské hry 2022 konaly až v dalekém Pekingu, aktivně je prožívali i žáci naší školy.

Také ve třídě 5.B jsme uspořádali projektový den s touto tematikou. Průběžně jsme si vyprávěli a vyhledávali na internetu informace o historii olympiády, o sportovních disciplínách, ve kterých se soutěží, o našich úspěšných sportovcích, kteří naši republiku na hrách reprezentovali. Společně jsme odhalili olympijské heslo „Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se“ a pravidla Fair-play. V průběhu dne jsme luštili i olympijský kvíz a také si každý mohl vyrobit papírového maskota ZOH 2022 – pandu Bing Dwen Dwen, což v překladu znamená Dítě ledu.  Součástí projektového dne byla i výroba sněhových vloček stylizovaných do olympijských kruhů, které jsme si připravili jako náš dárek pro Olympijský festival v Brně, jehož návštěvu jsme plánovali.

V úterý 15. února se do Brna na Olympijský festival vydala výprava našich páťáků. Hned po příjezdu do areálu Staré Zbrojovky nás organizátoři seznámili s programem a možností využití různých sportovišť, která byla pro účastníky k dispozici. Potom jsme se už po skupinkách rozeběhli po areálu a zkoušeli různé zimní sporty.. Někdo si užil jízdu na bobech, někdo vyzkoušel skeleton, jiní měli možnost vyzkoušet snowboard, skoky na lyžích či bruslení. Velký zájem byl o sledování curlingu. Většina z nás si užila fandění našim hokejistům v zápase se Švýcarskem před velkoplošnou obrazovkou v olympijské „fanzóně“.  Ihned po skončení hokejového utkání se tato část festivalu začala připravovat na autogramiádu, která zcela naplnila téma tohoto festivalového dne – Setkání s legendami. Brněnský Olympijský festival totiž právě v tento den navštívili olympijští medailisté David Kostelecký a Kateřina Neumannová, která právě 15. února slavila také svoje narozeniny. A tak mezi gratulanty nechyběli ani naši žáci a velkou odměnou jim byly společné fotografie a podpisy těchto olympioniků.

A další velké překvapení na nás čekalo ještě večer v České televizi, kdy jsme se našli v záběrech z Olympijského festivalu i v Událostech na ČT.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10324452510-udalosti-v-regionech-plus-brno/322281381950215/ - od 4. minuty

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10118379000-udalosti-v-regionech-praha/222411000140215/ - od 24. minuty

Věřím, že pro každého z nás byl tento olympijský den velkým zážitkem a každý si na vlastní kůži užil opravdovou olympijskou atmosféru dle libosti.

Mgr. Andrea Musilová, třídní učitelka 5.B

Fotky z akce