Naše třída si už v září vylosovala relaci do školního rozhlasu na téma ČARODĚJNICE. Bylo to naše první hlášení pro celou školu, a tak jsme chtěli zjistit co nejvíce zajímavých informací, o které se podělíme s ostatními spolužáky. Moc jsme se těšili, bavilo nás to a poslední dubnový týden ve škole jsme doslova žili čarodějnicemi.

Čarodějnice nás provázely téměř každou hodinou naší výuky… Plnili jsme různé úkoly – třeba jsme vymýšleli jména čarodějnic podle toho, co umí vyčarovat, říkali jsme si o různých bylinkách a jejich léčivé síle, četli jsme si z knih, ve kterých je popsaná historie vzniku tradice pálení čarodějnic, dozvěděli jsme se, proč se noci z 30. dubna na 1. května říká filipojakubská nebo také Valpuržina.. Porovnávali jsme taky, jaké zvyky se dodržovaly v různých historických dobách a poznávali jsme, jaké tradice se dodržují v jiných zemích. Velmi zajímavé pro nás bylo zjištění, že v germánských zemích čarodějnice mohou létat nejen na koštěti, ale také jezdit na vlkovi! Asi nejvíc nás bavilo, když jsme se sami proměnili v čaroděje a čarodějnice a začali jsme vymýšlet receptury na různé kouzelné nápoje, lektvary a masti. A jak se nám u toho hodila znalost jednotek hmotnosti či objemu! A dokonce jsme některé ingredience měřili i na špetky či hrsti, což už dnešní člověk jen tak běžně nepoužívá. A taky bylo potřeba dodržet správný pracovní postup, jehož popis jsme zapsali i pro příští čarodějnické generace na starobylé pergameny.

Zkrátka náš čarodějný týden v 5.B jsme si opravdu užili a byli jsme moc rádi, že se nám podařilo i hlášení do školního rozhlasu, a hlavně pondělní zjištění, že víkendové pálení čarodějnic přežily ty z 5.B bez úhony 😊

Za třídu 5.B Mgr. Andrea Musilová, třídní učitelka

 Fotogalerie