Ve čtvrtek 28. 4. 2022 se na naší škole konal Den Globe (projektové vyučování). Žáci druhé speciální třídy (ST2) si na tento den zamluvili školní kuchyňku, aby zde předvedli své kuchařské a cukrářské umění.

Nejtěžší bylo domluvit se na konkrétním jídelníčku. Každý jednotlivec měl samozřejmě ten nejlepší nápad. Nakonec zvítězila rajská polévka s těstovinami, vídeňské brambory a šlehačkové bábovky. Den předem donesli žáci potřebné suroviny, ostatní jsme nakoupili v místním obchodě, kde jsme byli nemile překvapeni cenami zboží.

V kuchyni vládla už od rána báječná tvůrčí atmosféra, žáci byli rozděleni do skupin, měli jasně přidělené práce, abychom vše stihli uvařit, sníst a uklidit do 12:30 h. Samozřejmě také roznést bábovku na ochutnání po škole. Během dopoledne se nám skupinky pomíchaly, protože někteří nestíhali, jiní zase dokázali zvládnout svoje vaření a ještě pomoci ostatním. Na dětech bylo znát, kdo je v kuchyni jako doma a kdo ne. Na některé žáky bylo nutné neustále dohlížet a pobízet je k práci, někteří pracovali samostatně a ještě bez pobízení uklízeli nádobí i po ostatních.

Vše jsme stihli, jídlo bylo výborné, taky to nádherně vonělo po celé chodbě. Bábovky šly krásně vyklopit a nic jsme nepřipálili. Po dobrém jídle poklesla pracovní morálka a dětem se už moc nechtělo uklízet. Někteří sháněli nádoby na školní oběd, protože už byli velmi přejezení. Úklid jsme nakonec společnými silami zdárně dokončili. Společně jsme zhodnotili vaření jako úspěšné. Jen jeden nejmenovaný žák nepřišel druhý den do školy, protože ho bolelo břicho, přejedl se ještě teplou bábovkou. Někteří spolužáci mu totiž věnovali svůj díl. Žáci se těší, až budou zase vařit.

Za ST2. třídní učitelka: Mgr. Eva Marvanová

Foto: asistentka Nikola Koláčková