Kdo si hraje - přemýšlí a rozvíjí se
Na přelomu kalendářního roku získala naše škola díky iniciativě paní ředitelky od sponzorů finanční prostředky na nákup robotických stavebnic. Pořídili jsme šest stavebnic LEGO Education Spike Essential pro žáky 1. stupně a sedm stavebnic LEGO Education Spike Prime pro žáky 2. stupně.

Žáci 4. ročníku se stavebnicemi pracovali v hodinách informatiky. Naučili se pracovat se stavebnicí LEGO, tabletem a příslušným softwarem. Stavěli dle návodů robotické modely, učili se základům programování v jednoduchém grafickém prostředí. Při práci žáci rozvíjeli svoji kreativitu, fantazii i manuální zručnost. Byli součástí procesu tvoření a to je bavilo. Ke konci hodiny děti hodnotily své výtvory, prezentovaly je před svými spolužáky a učiteli.

Žáci 8. a 9. ročníku se letos v nepovinném předmětu „Algoritmizace a programování“ nejprve seznámili s programovacím prostředím Scratch. Od 2. pololetí pak začali uplatňovat nabyté znalosti při práci s LEGO roboty. Museli se naučit soustředěně realizovat mnohdy složité návody na sestrojení modelů a naprogramovat je v blokovém programovacím prostředí, které vychází ze Scratche. S finálním dokončením díla přicházelo i poznání, jak vše funguje i v praxi.

Jménem učitelů informatiky a zejména jménem našich nadšených žáků bych chtěla všem sponzorům za stavebnice poděkovat.

Mgr. Hana Vaňková

Fotogalerie