V týdnu od 3. do 9. října proběhl již 26. ročník Týdne knihoven. Při této příležitosti se žáci všech tříd 1. stupně naší školy se svými učitelkami vydali na návštěvu Knihovny městyse Lysice.

Po úvodním přivítání paní knihovnice Libichová zejména mladším dětem vysvětlila, jak jsou v knihovně rozlišeny knihy pro malé i větší čtenáře, se staršími jsme si připomněli rozdělení literatury na poezii, prózu a naučnou literaturu a také důležitost abecedy pro orientaci v knihovně při vyhledávání knih.

Jednotlivé besedy byly tematicky zaměřené podle věku žáků od pohádek přes bajky, příběhy o dětech, poezii až po přehled a ukázky jednotlivých literárních žánrů. Kromě zajímavého povídání paní knihovnice dětem také předčítala ukázky z knih a měla pro nás připraveny pracovní listy a kvízy. Děti se na chvíli staly i detektivy a podle předčítaného textu příběhu pátraly po pachateli krádeže ovoce ze zahrady.

Během závěrečné části měli naši žáci možnost volně se porozhlédnout po knihovně a prohlédnout si podle svého zájmu a výběru různé knihy a časopisy z nabídky dětského oddělení knihovny, případně si zahrát i hry, které také knihovna nabízí k zapůjčení.

O tom, že návštěva knihovny děti zaujala, kromě přiložených fotografií svědčí i to, že si už v jejím průběhu někteří vášniví čtenáři zarezervovali knihy, které si hodlají vypůjčit. Mnoho dětí, které ještě nejsou pravidelnými návštěvníky knihovny, se rozhodlo, že se přijdou do knihovny zaregistrovat se svými rodiči.

Věříme, že i tato akce podpořila snahu nás všech vychovat z našich žáků aktivní čtenáře a paní knihovnici děkujeme za čas, který školákům věnovala.

Za kolektiv učitelek 1. stupně Mgr. Andrea Musilová

Fotky z akce