V týdnu 14. – 21. října 2022 se všechny třídy 1. stupně naší školy zapojily do „Zeleninové výzvy“.

Nelze nezdůraznit, že tuto aktivitu pro svoje spolužáky vymysleli naši nejmladší školáci – žáci ze třídy 1.A, kteří se svojí paní učitelkou uspořádali výstavku zeleniny. V této souvislosti patří velké poděkování také rodičům, kteří tuto iniciativu aktivně podpořili a různé druhy zeleniny ochotně poskytli.

Spolu s výstavkou prvňáci zveřejnili výzvu pro druháky, aby jednotlivé vystavené kusy seřadili podle abecedy. I druháci se tohoto úkolu úspěšně zhostili a vyzvali třeťáky k roztřídění zeleniny podle druhů. Na čtvrťáky pak čekal už náročnější úkol v podobě sepsání receptu na přípravu pokrmu z vystavených ingrediencí. A protože náročnost úkolů gradovala, páťáci měli za úkol využít názvy jednotlivých vystavených druhů zeleniny a složit o nich básničku. Ti svůj úkol také úspěšně splnili a zároveň vymysleli křížovky a k jejich vyluštění vyzvali prvňáčky. Splněním tohoto úkolu se tak celé kolo zeleninové výzvy uzavřelo.

Tato aktivita se prolínala téměř všemi vzdělávacími oblastmi, různým způsobem se do ní zapojilo všech cca 200 žáků 1. stupně školy. Děti spolupracovaly nejen se svými vrstevníky, ale vyzkoušely si i součinnost se žáky z jiných tříd a každý se dozvěděl něco nového nebo si připomněl, co už o zelenině věděl.

Akce byla velmi zdařilá a ještě jednou děkujeme třídě 1.A za výborný nápad na zpestření výuky.

Za kolektiv učitelek 1. stupně Mgr. Andrea Musilová

Fotogalerie