V pátek 4. listopadu 2022 proběhla vernisáž výstavy věnované Juliu Gebrianovi.

V krátkém úvodním programu vystoupil pěvecký sbor a kromě ředitelky školy, Mgr. Pavly Nesnídalové, přivítal návštěvníky i starosta Lysic, Mgr. Pavel Dvořáček. Mezi hosty byla také paní Magda Hlavičková, dcera pana Gebriana, z jejíž sbírky byla většina vystavovaných obrazů zapůjčena a která se na výstavě významně osobně podílela.

Zcela původně měla být výstava realizována u příležitosti 70. výročí otevření Základní školy v Lysicích, což znemožnila nařízená bezpečnostní opatření proti šíření viru covid-19.  Se zpožděním tak v roce 2022 druhé patro školy symbolicky doplnilo 22 obrazů mnohým jistě dobře známého učitele, který velmi dlouhou dobu učil v lysické škole výtvarnou výchovu a ovlivnil řadu svých žáků natolik, že se v nějaké podobě výtvarnému umění dále věnovali či stále věnují. Pan učitel Gebrian vedle své učitelské praxe většinu volného času věnoval malování zátiší a krajin. Vznikl tak nespočet děl, většinou olejomaleb na plátně, která zdobí stěny domácností lysických, vzdálenějších, a dokonce i zahraničních.

Výstava byla nazvána Odkaz lysického malíře a učitele Julia Gebriana, neboť současní žáci 2. stupně školy se pokusili nakreslit vlastní verzi motivů zachycených na obrazech pana Gebriana. Malovali pouze podle kopií nebo fotografií, ale je nutno říci, že některé výtvory byly velice zdařilé a originální. Třeba se mezi našimi žáky skrývá další nadějný výtvarník. Snad jsme tímto projektem propojujícím dobu Julia Gebriana se současností potěšili nejen paní Hlavičkovou, ale i další návštěvníky. Věříme, že radost by měl i sám pan Gebrian, hlavně proto, že se opět ocitl ve škole a v blízkosti své třídy, tedy kreslírny.

U příležitosti vernisáže měli návštěvníci možnost si pak prohlédnout další prostory školy, spolu s průvodci, panem zástupcem Kratochvilem a paní učitelkou Máslovou, mohli tak posoudit, co se od doby, kdy školu pravidelně navštěvovali, změnilo. Na vernisáž bylo připraveno malé občerstvení, na němž se podíleli zaměstnanci a žáci školy.

Výstava byla otevřena pro veřejnost i během víkendových dní. Byli jsme mile překvapeni velkým zájmem, po celou dobu totiž přicházelo množství návštěvníků z Lysic, z blízkého i vzdálenějšího okolí. Vyslechli jsme tak řadu, často vtipných vzpomínek vztahujících se k panu učiteli, ale i k základní škole. V Pamětní knize se nám objevilo mnoho krásných vět. Na žádost paní Hlavičkové bude pan Fiala dělat z výstavy DVD a na webových stránkách školy jsou fotografie od paní učitelky Kratochvílové.

Děkujeme všem, kdo na výstavu zavítali, ale také kolegům za spolupráci při její realizaci. Doufáme, že jsme do doby plné strachu a negativních zpráv vnesli trochu nostalgie, krásy a normálnosti.

Mgr. Simona Kyánková,
za Vzdělávací tým společenských věd

Fotogalerie