V pondělí 13. února 2023 se budovou naší školy linuly zvuky známých i méně známých hudebních nástrojů.

V tento den se totiž žáci 1. stupně zúčastnili výukového programu manželů Kocůrkových, kteří děti provedli časem od nejstarších dob po současnost a různými zeměmi světa za doprovodu tradičních i méně tradičních hudebních nástrojů.  A protože se naše škola nachází v prostředí lysické obory, nechyběly ani ukázky hudebních nástrojů, které vznikly z přírodnin.

Oba protagonisté představili jednotlivé hudební nástroje, na které zahráli známější i méně známé melodie. A tak děti měly možnost vidět a slyšet starodávný dechový nástroj žalejku, píšťalku vyrobenou z kosti, mořskou mušli, lesní roh, himálajský roh, panovu flétnu a okarínu, které se střídaly s houslemi, loutnou či kytarou a byly doprovázeny rytmickými zvuky bubínků či tamburíny.

Velmi poutavé bylo vyprávění pana Kocůrka o jeho cestách po světě a jeho působení ve škole pod horou Mount Everest.

Nejednou v průběhu koncertu bylo patrné, jak žáci vnímají hudbu celým tělem – třeba při Brahmsově Uherském tanci si podupávali a vlnili se do rytmu, jindy poslouchali se zatajeným dechem. Asi nejvíc děti nadchly ukázky písniček z pohádek Anděl Páně a Popelka, kdy si děti spontánně tyto melodie pobrukovaly. Proto jsme si na závěr společně všichni společně zazpívali.

Ještě než jsme se rozešli zpět do svých tříd, měly děti možnost prohlédnout si vystavené hudební nástroje a na některé si zkusily i zahrát.

O tom, že si děti netradiční výuku hudební výchovy příjemně užily svědčí i to, že někteří odcházeli téměř tanečním krokem, jiní odcházeli s odhodláním, že se naučí na některý z hudebních nástrojů hrát. Kéž jim jejich nadšení vydrží!

Za kolektiv učitelek 1. stupně Mgr. Andrea Musilová

Fotky z akce