V prvouce jsme se učili o Slunci a planetách Sluneční soustavy, a tak jsme celý týden před jarními prázdninami Sluneční soustavou cestovali.

Kromě toho, že jsme v úterý 7. března absolvovali výukový program Planety: Cesta Sluneční soustavou v Planetáriu a hvězdárně v Brně, se hvězdy, planety, měsíce a další vesmírná tělesa objevovaly v průběhu týdne ve všech vyučovacích hodinách. Například v matematice jsme trénovali práci s kružítkem a sestrojovali jsme kruhy a kružnice, které představovaly různé planety Sluneční soustavy. Taky jsme pomocí příkladů na písemné sčítání a odčítání vyluštili zajímavé informace o naší Zemi. V češtině jsme si při popisu jednotlivých planet vysvětlili, jaké jsou slovní druhy a který z nich jsme použili např. k pojmenování těles či vyjádření vlastností planet. Dokonce i v hudební výchově jsme si zpívali písničky o vesmíru a zkusili jsme vytvořit hudební doprovod těchto písniček hrou na neobvyklý hudební nástroj boomwhackers, nebo jsme hrou na tělo zkoušeli rytmicky vyjádřit názvy jednotlivých planet Sluneční soustavy. Taky si žáci doma, většinou i s pomocí rodičů nebo starších sourozenců, vyrobili modely Sluneční soustavy nebo různé plakáty, které jsme si ve škole vystavili a ve slohu jsme si vyzkoušeli popsat pracovní postup výroby těchto exponátů.

Asi největším zážitkem byl pro malé vesmírné cestovatele den, kdy pracovali ve skupinkách s iPady. Úkolem každého týmu bylo doplnit do pracovního listu chybějící informace, které mohli najít v textu, který se jim zobrazil po načtení QR kódu. Díky této aktivitě jsme si vyzkoušeli nejen práci s IT technikou, ale hlavně práci s odborným textem a vyhledávání informací potřebných k tomu, abychom získali požadované údaje. Všichni si tak vytvořili stručný přehled o Sluneční soustavě, který si pak samozřejmě vhodně výtvarně doplnili.

Díky vlastnímu bádání děti aktivně a zároveň zábavnou formou pochopily tajemství a zákonitosti vesmíru kolem nás.

Mgr. Andrea Musilová, třídní učitelka 3.B

Fotogalerie