V úterý 7. března 2023 proběhlo školní kolo recitační soutěže 2. stupně. Soutěžící byli rozděleni do dvou kategorií, a to 6.–7. ročník a 8.–9. ročník. V 1. kategorii soutěžilo 23 žáků, což je nezvykle vysoký počet. Druhé kategorie se pak zúčastnili jen 3 soutěžící.

V 1. kategorii byl jasným favoritem Petr Štěpánek ze 6.C, který přednesl dlouhý text pohádky Miloše Macourka O modrém hrnci, který rád vařil rajskou omáčku. Na druhém místě se umístila Dominika Vrbová ze 6.B s vtipnou básničkou o mlsném čertovi. O třetí místo se podělily Elen Matějková ze 6.C a Lucie Fleischlingerová ze 6.A, obě zaujaly porotu způsobem interpretace textu.

V 2. kategorii bylo jednoduché rozhodování vzhledem k počtu soutěžících, viz níže uvedená výsledková listina. Je škoda, že právě v této kategorii, kde už mohou žáci využít předchozích zkušeností, nebyla účast větší a ani kvalita textů odpovídající. Snad se v příštím roce, kdy letošní sedmáci už budou soutěžit ve vyšší kategorii, dočkáme lepších výkonů i početnější účasti.

Všichni soutěžící dostali za svoji účast drobnou upomínku, vítězové obdrželi kromě diplomů i krásné knižní odměny. První dva vítězové v každé kategorii nás reprezentovali na XIII. ročníku regionální soutěžní přehlídky v recitaci O lysické sluníčko a krátce nato i v okresním kole Setkání s poezií v Adamově.

Jako učitelé českého jazyka si velmi ceníme zájmu o přednes a věříme, že i v příštích letech nebudeme od soutěží v přednesu muset upustit. Jsme přesvědčeni, že cvičení paměti, schopnost veřejného vystupování a kultivovaného projevu patří mezi velmi důležité kompetence mladého člověka a nácvik přednesu by měl být součástí vzdělávání na základní škole.

Výsledková listina:

I. kategorie (6. – 7. ročník):

  1. místo Petr Štěpánek 6.C
  2. místo Dominika Vrbová 6.B
  3. místo Elen Matějková 6.C a Lucie Fleischlingerová 6.A    

II. kategorie (8. – 9. ročník):

  1. místo Václav Zouhar 8.B
  2. místo Kristýna Havlová 9.B
  3. místo Eliška Vyskočilová 8.C

Mgr. Simona Kyánková