Ve čtvrtek 8. června 2023 se žáci 5. ročníku vydali do sousedních krajů za účelem poznání pietního místa Ležáky a následně Toulovcových Maštalí.

V muzeu pietního místa Ležáky paní průvodkyně naší výpravě sdělila důležité informace a zajímavosti a žáci prohlédli exponáty vystavené v muzeu. Po té se rozdělili do skupin a vypracovávali úkoly v rámci místností muzea. Po vyhodnocení správných odpovědí a doplnění dalších informací následovala svačina. V druhé části se nám věnovala další paní průvodkyně, se kterou jsme prošli celý areál pietního místa. Vysvětlovala žákům pojem hrobodomy, popisovala původní obyvatele obce Ležáky a jejich osudy před a po vyhlazení, poslechli jsme si také příběh lomu mučedníků a v neposlední řadě prohlédli i památníky, které zde byly vybudovány na uctění památky obětem této tragické události. Ve třetí části čekal naši výpravu vzdělávací film, kde bylo vše velmi pěkně popsáno a zdokumentováno tak, aby si žáci pátého ročníku mohli udělat představu o podmínkách života ve válce a proč vlastně došlo k vyhlazení této obce. Celá návštěva muzea byla velmi kvalitně připravena ze strany našich průvodkyň. Jejich osobitý a emotivní výklad byl pro žáky velkým přínosem.

V druhé části výjezdu náš čekal přesun do Toulovcových Maštalí. Začali jsme v Budislavi, kde nás čekal průvodce. Šel s námi jen krátce, ale i tak sdělil žákům zajímavé informace. Bohužel jsme se nedostali až do úplného skalního města, protože bylo uzavřeno z důvodu těžby. Prohlédli jsme si tedy Městské maštale, kde žáci mohli vidět Liščí díry – otvory v pískovci, Hrad, příď lodě, hlavu velryby a další skalní útvary během cesty dlouhé asi 8 km.

Po úspěšném zvládnutí turistického výšlapu jsme se přesunuli do města B. Martinů – do Poličky, kde jsme si prohlédli náměstí a žáci zde měli rozchod. Počasí nám přálo, akci považujeme za vydařenou a doporučujeme i dalším školám.

Za kolektiv 1. stupně tř. uč. 5. ročníku – Z. Koláčková, L. Rejtharová

Fotogalerie