V pondělí 19. června třeťáci naší školy navštívili v brněnském Janáčkově divadle představení klasické baletní pohádky na motivy literární předlohy slavných bratří Grimmů - Sněhurka a sedm trpaslíků.

Díky tomu, že snad není nikdo, kdo by neznal pohádku o Sněhurce, bylo celé baletní představení pro děti srozumitelné a dění na jevišti všechny diváky doslova upoutalo. Kromě podmanivé hudby a skvělých tanečních výkonů nás všechny okouzlily kostýmy a výprava inspirované filmovým zpracováním Sněhurky od Walta Disneye. Jejím prostřednictvím jsme se dostali do zámku, do komnaty zlé královny a do lesa, ve kterém kromě trpaslíků žijí zvířátka – lišky, veverky, zajíčci a medvědi, která Sněhurce pomohou, když je jí nejhůř.

Tato pohádková stálice je na brněnském divadelním nebi od 30. května 1973, letos tedy již 50. sezónu. Od roku 2016 je představení realizováno navíc přímo za doprovodu orchestru Janáčkovy opery, zajímavým zážitkem pro všechny bylo jistě i dění v orchestřišti.

Po skončení představení jsme se ještě vydali na komentovanou prohlídku celého zázemí Janáčkova divadla, během které jsme se dozvěděli plno zajímavostí o této největší divadelní scéně v ČR a hlavně jsme navštívili například zkušebnu pěveckého sboru, ve které jsme si mohli společně zazpívat. Spolužáci, kteří navštěvují ZUŠ, nám v divadelním nahrávacím studiu zahráli na klavír. Velkým zážitkem byla pro děti návštěva maskérny a kostymérny, nebo baletního sálu, ve kterém probíhal nácvik vystoupení. Zcela jednoznačně však největší úspěch u dětí sklidila možnost zatančit si na jevišti a vyzkoušet si kostýmy a kulisy, které jsme viděli v průběhu představení.

Věřím, že všichni po skončení této exkurze odjížděli zpět do Lysic spokojení a rádi se budou do divadla vracet.

Mgr. Andrea Musilová za učitelky a žáky třetích tříd

Fotogalerie