Stává se už téměř tradicí, že na začátku školního roku navštíví paní učitelky se svými žáky z 1. stupně lysické školy místní kostel. Nejinak tomu bylo i letos, v pondělí 11. září.

Po víkendu, kdy se při nedělní bohoslužbě konala sváteční mše - Poděkování za úrodu, byl kostel velmi bohatě vyzdoben a celé okolí oltáře bylo obskládáno výpěstky plodin ze zahrádek v blízkém i širokém okolí. V kostele už na nás čekala paní Marta Ryzí, která dětem v úvodu vyprávěla zajímavosti z historie kostela. Potom pokračovala povídáním hlavně o významu užitkových rostlin. Kromě ukázek plodů, o kterých jsme se dozvěděli nejen informace o jejich pěstování, ale také třeba o jejich využití v kuchyni, celý svůj  výklad oživila vzpomínkami na dobu svého dětství, kdy se svými vrstevníky pomáhala při práci na polích i v sadech a kdy se třeba od Lysic až ke Štěchovu modraly lány lnu..  V průběhu besedy se paní Ryzí dětem několikrát zmínila o nezastupitelné roli včel a ke konci naší návštěvy pak trpělivě odpovídala dětem na leckdy všetečné dotazy.

Upřímně děkujeme paní Martě Ryzí za její  vstřícnost, nadšení a ochotu přijít ve svém volném čase a věnovat se našim školákům.

Za kolektiv učitelek 1. stupně Mgr. Andrea Musilová

 Fotogalerie