Ve středu 27. září 2023 měli čtvrťáci naší školy velmi netradiční výuku předmětu člověk a svět.

Ráno jsme se vydali autobusem do Brna a naše první zastávka byla ve Hvězdárně a planetáriu, kde jsme absolvovali výukový program Tajemství gravitace: Po stopách Alberta Einsteina. Díky 2D animované projekci jsme se ocitli v Muzeu Alberta Einsteina, kam také zavítal kouzelnický učeň Felix, který se zde setkal s malým a velmi chytrým robotem ALBYX3, který ví všechno o Albertu Einsteinovi i jeho odvážných teoriích. Spolu s ním a Felixem jsme absolvovali magickou cestu vesmírem a časem, během které jsme odkryli tajemství gravitace a tak už víme, proč kolem nás všechno padá směrem k zemi, ale pro č na nás naopak nespadnou kosmické lodě či vesmírná tělesa…

Z planetária jsme pokračovali do vědeckého a zábavního centra VIDA! Zde jsme se dozvěděli plno zajímavostí o světě kolem nás a o principech jeho fungování. Díky interaktivním exponátům jsme si například vyzkoušeli, jak vzniká v přírodě povodeň a jak může člověk zmírnit její následky. Díky jinému pokusu jsme odhalili tajemství Bermudského trojúhelníku a tak už víme, co může způsobit vysoký tlak vzduchu. Všechny děti pobavil pokus, při kterém díky přístroji, který se podobá jízdnímu kolu s ventilátorem, vyzkoušely, jak funguje lednička.. Svoje pozorování pak všicvni zapisovali do pracovních listů a výsledky si pak vzájemně porovnávali. Samozřejmě jsme rádi využili i další atrakce, které byly dětem k dispozici.

Věříme, že díky vlastnímu aktivnímu bádání si děti tuto formu výuky užily. Do Lysic jsme se vrátili spokojení a těšíme se na příští podobné akce.

Za žáky a pedagogy 4. tříd Mgr. Andrea Musilová

Fotky z akce