Maratonský běh neboli maraton je druhá nejdelší atletická disciplína. Je to běžecký závod na vzdálenost 42,195 km.

Vítěz prvního Olympijského maratonu, který byl pořádaný 10. dubna 1896 (jednalo se pouze o závod mužů) byl Spyridon Luis, řecký nosič vody. První oficiální maraton na českém území byl pak uspořádán 25. října1908 na trati Smíchov – Dobříš. Zúčastnilo se jej 6 závodníků.

I na naší škole se na přelomu září a října běhal podzimní maraton. Délka tratě 42 km byla rozdělena po 100 m úseku mezi žáky každé třídy. V některých třídách žáci běželi tento úsek 3x i 4x, podle počtu přítomných žáků v TV. Celkový čas třídy (42x100 m) byl ovlivněn výkonem každého z běžců dané třídy. V letošním roce přibyla nová třída prvňáčků, pro které tento závod byl první vytrvalostní sportovní zkušeností.

I letos jsme viděli v rámci TV bojovnost, vytrvalost, cílevědomost, vzájemnou podporu žáků v ročníku, touhu po zlepšení svého výkonu a vynikající sportovní výkony.

Celkový čas 11 tříd 1. stupně byl 189 minut.

V průběhu roku se budeme snažit zlepšovat naši fyzickou kondici nejen v rámci hodin tělesné výchovy a uvidíme, zda se ve druhé části – jarním maratonu naše snaha o zlepšení výkonu celé třídy projeví.

Vzdělávací tým 1. stupně

Fotky z akce