V úterý 1. listopadu 2023 si mohli žáci devátého ročníku zpestřit výuku návštěvou Divadla Radost v Brně. Na programu bylo speciální hodinové představení, scénická koláž, s názvem 24. října 1942.

A proč právě tento název? Dne 24. října 1942 byla v koncentračním táboře Mauthausen popravena většina civilistů, kteří pomáhali československým parašutistům s přípravou atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Představení mělo za cíl uctít jejich památku a připomenout jejich neobyčejné hrdinství i tento velký čin. Samotný příběh atentátu, vše, co mu předcházelo i jeho vyvrcholení v kryptě kostela Cyrila a Metoděje.

Představení by mělo být rozšířením učiva dějepisu 9. ročníku a bylo doplněno množstvím video i audio ukázek, které umocnily a přiblížily skutečnou atmosféru doby i protektorátu. S pojmem hrdinství jsme v dnešní době – a speciálně v Česku – trochu na štíru. Jako by nebylo úplně v módě. Autoři tedy chtěli tímto dílem vzdát hold všem lidem, kteří se na přípravě atentátu podíleli.

Po skončení představení měli deváťáci na workshopu unikátní možnost poznat oba hlavní aktéry představení a zeptat se jich na role, které sehráli. Dále sympatická lektorka s žáky rozebrala pojem hrdinství, jak je dnes vnímáno, koho děti považují za hrdiny a zda čin skupiny Anthropoid a jejich spolupracovníků považují za hrdinství.

Mgr. Kateřina Gábrová