V úterý 7. listopadu se žáci prvních ročníků a ST1 vydali do školského zařízení pro environmentální vzdělávání Jezírko v Brně - Soběšicích. Zde se rozdělili na několik skupin. Žáci 1.A a 1.C absolvovali výukový program „Mravencovo desatero“, žáci 1.B a ST1 absolvovali program „Kdo bydlí v lese“.

Při výukovém programu „Mravencovo desatero“ žáci poznávali formou hry život mravenců. Dozvěděli se, jaký význam pro nás i přírodu mravenci mají, z jakých částí se mravenčí tělo skládá, jak se mezi sebou mravenci dorozumívají, čím se živí. Velice je zaujalo povídání, jaké mají mravenci profese a poté si tyto role mohli zahrát a vyzkoušet. Součástí programu byla návštěva „mraveniště“ - prolézačky, kde žáci plnili různé úkoly. Hledali predátora, před kterým si mravenci v přírodě musí dávat pozor, hledali i ty živočichy, kteří jsou jejich přátelé a v přírodě jim pomáhají. V části, kdy žáci šli ven, si formou pohybových her vyzkoušeli, z čeho se staví mraveniště a jak se mravenci starají o své potomky. Tento program všichni hodnotili nadšeně a ještě si o mravencích povídali při cestě zpět.

První část výukového programu „Kdo bydlí v lese?“ probíhal ve třídě. Žáci si vyslechli příběh o tom, jak strakapoud přišel o svůj domov a pak s lektory vymýšleli, která zvířata mohou v lese vidět nebo slyšet. Jako nápověda jim sloužily zvukové ukázky, obrázky i makety různých živočichů. Potom se žáci rozdělili do dvou skupin. Jedna zůstala ve třídě, kde se po svačině pustila do tvoření kůry stromu, kterou navštívila nevítaná návštěva. Byl to brouk lýkožrout, kterého si do kůry vlepili, ale naštěstí si vystřihli a vymalovali také strakapouda, který rychle přiletěl nemocnému stromu na pomoc. Druhá skupina vyrazila do přírody. Tam si nejdříve zahráli na „Kuny a veverky“. V lese pak pokračovala výuka, kde se žáci seznámili s životem lýkožrouta, který je pro nás známý hlavně jako kůrovec. Dozvěděli se o užitečných ptácích žijících v našich lesích, pro které je lýkožrout výbornou pochoutkou. Do programu byly zapojeny také další pohybové aktivity, které se dětem moc líbily. Obě skupiny se v těchto činnostech vystřídaly a zažily tak hezké nejen naučné, ale i zábavné dopoledne.                   

Mgr. Jana Rozrýmová, Mgr. Monika Odehnalová, Mgr. Jana Uriková TU 1.A, 1.C. ST1

Fotky z akce