První listopadové dny se ve 4.B nesly v duchu prožívání svátků Všech svatých, Dušiček a Halloweenu.

Při vyučování jsme pracovali s různými kalendáři, abychom zjistili, kdy tyto svátky prožíváme. Vyhledávali jsme informace o tom, proč jsou vlastně v kalendáři uvedeny a jaký je jejich význam. A protože si lidé už odedávna spojovali data náboženských svátků s událostmi hospodářského roku, zabývali jsme se také pranostikami a vysvětlovali si, proč a jak vlastně taková lidová rčení vznikala a co znamenají. Také jsme zahájili vlastní pozorování a předpovídání počasí, a jelikož na Dušičky bylo pod mrakem, předpokládáme, že si letos dá příchod zimy načas, říká se totiž, že „když na Dušičky jasné počasí panuje, příchod zimy to oznamuje.“

Samozřejmě jsme také vzpomínali na naše blízké a každý z nás si vytvořil obětinku – lísteček se jménem toho, na koho vzpomíná. K dalším symbolům tohoto období neodmyslitelně patří světýlka a svíčky, které svítí dušičkám na cestu. A tak jsme si i my vyrobili podzimní lampičky ozdobené listím.

Věřím, že i tímto projektem se v dětech zažehla světýlka, která děti povedou k prožívání dalších našich krásných tradic a zvyků.

Mgr. Andrea Musilová, třídní učitelka 4.B