Dne 24. listopadu 2023 žáci 5.A,B vyrazili na celé dopoledne do regionálního muzea v Boskovicích. Byli nadšeni z obou programů, které pro žáky lektoři připravili. Měli možnost si vyzkoušet, co obnáší práce detektiva, různé kriminalistické metody a mohli si také vytvořit svůj komiks.

Na výstavu do Muzea regionu Boskovicka nás lákal už její název – „Jménem zákona, stůj!“, který sliboval zajímavé informace. Paní průvodkyně žákům poutavě vyprávěla o historii četnictva v boskovickém regionu v letech 1850 – 1945. Jelikož jsme byli z Lysic, měla připravené i záznamy o službě četníků v Lysicích.  Dozvěděli jsme se, jak se jmenovali sloužící četníci, ve kterých domech byla četnická stanice a jak dlouhé byly četnické služební obchůzky. Asi byste se divili, kolik km za den takový četník musel ujít. Ve vitrínách jsme obdivovali četnickou výstroj a používané zbraně. Upoutaly nás staré dokumenty z rodinných pozůstalostí, zápisy a medaile za zásluhy nebo interiér četnické stanice.

Bylo pro nás překvapením, že zakladatelem četnictva byl Napoleon, který potřeboval udržet pořádek na dobytých územích, a ostatní panovníci jeho systém převzali. Neméně zajímavé bylo, že četníci byli vycvičeni nejdříve v armádě.

Součástí výstavy byl program zaměřený na kriminalistické metody. Žáci se stali opravdovými kriminalisty a hledali podle příběhu lupiče. Pracovali ve vyšetřovacích týmech, kde používali k určení lupiče daktyloskopii, mechanoskopii, portrétní identifikaci. Identifikovali také pomocí otisků bot a zkoumali vůně. Za správnou identifikaci všichni obdrželi Pochvalné vysvědčení, které dostávali i zdatní četníci. Někteří si odvezli i sadu otisků svých prstů.

 „Čtení pod lavicí“, to byl název další výstavy muzea, kterou jsme si užili. Na panelech jsme si prohlédli historii komiksů a jejich vývoj. Často bylo slyšet: „Jé, ten máme doma. Ten má schovaný dědeček.“ Paní lektorka pak vysvětlila žákům rozdíly mezi různými druhy komiksů a popsala zásady jejich tvoření. Potom si již mohli tvořit svůj vlastní komiks a vyrobit model letadélka z vystřihovánek, které známe z časopisu ABC. My pedagogové jsme měli možnost při exponátech zavzpomínat, které časopisy se vydávaly, když jsme byli ještě školou povinní.

Moc se těšíme na jaro, kdy navštívíme další programy pořádané v muzeu.

Za vzdělávací tým prvního stupně Mgr. Alena Stejskalová, Mgr. Alena Orlická

Fotogalerie