Žáci 5.B se pilně připravovali na setkání s rodiči ve škole. Chtěli jim udělat radost a vyrobit v předvánočním čase překvapení.

Vyráběli vánoční svícny do hrnečku. Z větviček jedlí a dřevin ze zahrádek tvořili zelený základ, do kterého vložili svíčku. Páťáci byli velice šikovní ve zdobení. Dekorovali svícen hvězdičkami, perličkami a různými vánočními ozdobami podle svého vkusu. Bylo krásné děti sledovat při jejich tvořivosti, i když si některé z nich nevěřily, za svoje svícny se nemuseli stydět. Zajímavá byla výroba domečků z oříšků. Žáci temperovými barvami nakreslili okna a dveře na oříšek. Po zaschnutí barvy je zvýraznili černým fixem. Z vlnovkového papíru ustřihli obdélník na střechu, protáhli střechou nitku na pověšení. Posledním krokem bylo přilepení střechy na oříšek. Domečky byly roztomilé, jako pro skřítky. Děti se těšily, jak si jimi ve třídě ozdobí vánoční stromeček. Zajímaly se, jak se vyrábí svíčky do skořápek z oříšku, které si budou s rodinou pouštět ve vodě o štědrém dni. Použily k výrobě zbytky z vonných svíček. Vánoční tradice říká, že která lodička dopluje nejdále, ten se dostane v životě nejdál do světa. Důležitým úkolem bylo nacvičit písničky, které by rodičům udělaly radost a také navodily vánoční atmosféru.

Ve čtvrtek 7. 12. 2023 nastal očekávaný den, kdy se přišli rodiče podívat do naší třídy. Žáci se pochlubili svými výrobky a předali je rodičům. Připravili židličky a začalo vystoupení. Anička Šafářová a Martinka Dostálová doprovázely písničku Rolničky, rolničky chrastítkem. Natálka Hrubá hrála na ukulele a bubínek a určovala rytmus všech dalších písní. Celá třída se zapojila do zpěvu. Odměnou byl velký potlesk od rodičů.

Setkání jsme zakončili občerstvením, které rodiče pro žáky připravili. Rodiče i někteří prarodiče odcházeli ze školy a odnášeli si výrobky do svých domovů. Děti měly krásný pocit, jak potěšily své nejbližší.

Třídní učitelka Mgr. Alena Stejskalová

Fotogalerie