3.A a 3.B ve školském zařízení pro environmentální vzdělávání

Dne 22. 12. 2023 navštívily třídy 3.A a 3.B pracoviště Lipky Rozmarýnek. Dětem byla ve vánočně pojatém programu představena postava Matky Přírody.

Byla ovšem smutná a děti hádaly, proč se tak stalo. Postupně odkrývaly důvody. Všichni snadno uhádli, že je to proto, že lidé přírodě škodí. Při plánován nákupu na vánočku se tedy učili šetřit, přemýšlet o původu surovin a nekupovat zbytečnosti. Poté se naučili uplést opravdickou malou vánočku, kterou si na konci programu odnesli  v látkovém pytlíčku domů. Než se vánočky upekly, proběhli jsme se po zahradě, kde byla připravena hra o způsobech přezimování různých zvířat a ukázka několika malých ekosystémů v zimním období. Více poví slova Justýnky Nečasové, která o Lipce napsala:

V Lipce jsme měli program o Matce Přírodě, jak se máme chovat k naší Zemi a taky jsme přemýšleli, za co máme přírodě poděkovat. Zkoušeli jsme si, jak se plete vánočka, mohli jsme si pohladit želvičku a jiná zvířata. Na zahradě jsme se dozvěděli, že pod sněhovou pokrývkou je tepleji než venku, vyzkoušeli jsme si to pod plachtou, kam se celá skupina schovala. Pomocí teploměrů jsme změřili teplotu venku a pod plachtou. Zde se teplota zvýšila o 7 stupňů. Proto většina živočichů uvítá v zimě sníh.

Za třídy 3.A, 3.B Mgr. Lenka Rejtharová

Fotogalerie