Ve čtvrtek 15. února jsme se zúčastnili již sedmého ročníku technické soutěže Postav most, kterou pořádá Masarykova střední škola Letovice.

Soutěž spočívá v tom, že mosty postavené ze špejlí jsou postupně zatěžovány až do jejich zhroucení a hodnotí se poměr hmotnosti mostu k nosnosti, kterou zvládl a design mostu.  Školáci soutěžili ve dvou kategoriích - v první kategorii přivezly školy mosty už hotové. Jejich maximální povolená hmotnost byla tři sta gramů a musely překlenout metrovou mezeru. Šířka mostovky musela být minimálně patnáct centimetrů. Přihlášeno bylo celkem třiadvacet modelů.

Žákům naší školy se v letošním roce opravdu dařilo - most Daniela Chmela vážící 295 gramů zvládl zatížení 25,7 kilogramu a obsadil krásnou třetí pozici. Pomyslnou zlatou medaili si odvezl Matěj Kopřiva, jehož most vážící 288 gramů zvládl zatížení neuvěřitelných 42,8 kilogramu - unesl tak téměř 150-ti násobek své vlastní hmotnosti.

Ve druhé kategorii, kdy tříčlenné týmy staví most přímo na místě se našim žákům také dařilo - tým ve složení Matěj Kopřiva, Štěpán Hradecký a Tomáš Horáček obsadil v konkurenci šestnácti družstev třetí místo.

Děkuji žákům za úspěšnou reprezentaci naší školy a již nyní se těším na příští ročník. 

Videa a fotogalerii ze soutěže naleznete na stránkách Blanenského deníku Most ze špejlí postavili školáci v Letovicích. Unesl zátěž i čtyřicet kilo - Blanenský deník (denik.cz)

Mgr. Jiří Kůra