Žáci pátých ročníků se zúčastnili okresního kola Matematické olympiády dne 24. 1. 2024 v Boskovicích.

Na olympiádě měli možnost si porovnat matematické schopnosti s žáky základních škol našeho okresu.

Matematická olympiáda je nejstarší předmětová soutěž v České republice.  Je určena žákům základních a středních škol a víceletých gymnázií.

V Matematické olympiádě byl kladen důraz především na správný postup řešení úlohy a jeho vysvětlení. Soutěžící se zdokonalovali nejen v počítání, používání matematických znalostí a dovedností, analytickém myšlení, logice a systematičnosti, ale také ve vysvětlování a formulování svých myšlenek. Řešení, které obsahovalo jen správný výsledek bez postupu, bylo hodnocené nejvýše polovinou bodů.

Soutěžilo se v několika kategoriích podle ročníku. Každá kategorie začínala domácím kolem, ve kterém žáci vypracovávali zadané úlohy doma a řešení pak odevzdali svému učiteli matematiky. Toto kolo bylo přípravou na další soutěžní kola. Žáci se v jeho průběhu museli naučit zapisovat především postup řešení úkolu.

Nejlepší řešitelé postoupili do dalšího kola soutěže. Nejnižší kategorie Z5–Z8, pro 5. až 8. ročník základních škol, končila okresním kolem soutěže.

Na 1. stupni se zúčastnilo školního kola Matematické olympiády sedm žáků pátého ročníku. Z těchto žáků postoupili do okresního kola v Boskovicích tři žáci Martina Dostálová, David Kočička a Daniel Vinter.

Všichni postupující žáci byli v soutěži velice úspěšní a umístili se v konkurenci nejlepších žáků našeho okresu na prvních místech.

1. 2. místo získal David Kočička společně se žákem ZŠ Ráječko. Oba získali stejný počet bodů.

Za nimi se umístila se ztrátou jednoho bodu na 3. - 4. místě Martina Dostálová společně se žákem ZŠ Erbenova Blansko.

Daniel Vinter se umístil na pěkném 9. místě z dvaceti soutěžících.

Žákům blahopřejeme a děkujeme za vzornou reprezentaci školy.