V pondělí 4. března 2024 proběhlo školní kolo recitační soutěže 2. stupně. Soutěžící byli rozděleni do dvou kategorií, a to 6.–7. ročník a 8.–9. ročník. V 1. kategorii soutěžilo 18 žáků, ale ve druhé kategorii vystoupili jen 4 soutěžící.

V početnější kategorii bylo výborných výkonů více, nebylo tedy zcela jednoduché rozhodnout o tom nejlepším. Pětičlenná porota, kterou tvořily všechny paní učitelky vyučující češtinu, nakonec rozhodla, že nejlepší výkon předvedla Kristýna Němcová ze 7.C s ukázkou z knihy Hortense Ullrich Kdo se líbá naposled. Na druhém místě se umístila Michaela Borková z 6.B s textem Thomase Breziny Dvě nepřítelkyně a třetí místo obsadil Kryštof Keprt z 6.B s vtipnou básničkou Jiřího Žáčka Ufo, ufo, ufoni.

Rozhodování ve 2. kategorii bylo jednodušší vzhledem k počtu soutěžících. Nejvíce zaujal přednes Tomáše Skřičky z 8.C s textem Medicína na zmoudření od Jiřího Žáčka a získal 1. místo. Na druhém místě skončila Klára Benešová z 8.C, která přednesla úryvek z knihy Polča od Guuse Kijera. Konečně třetí místo patřilo Kláře Včelařové z 8.A. Je škoda, že právě v této kategorii, kde už mohou žáci využít předchozích zkušeností, nebyla účast větší.

Všichni soutěžící dostali za svoji účast drobnou upomínku, vítězové obdrželi kromě diplomů i krásné knižní odměny. První dva vítězové z každé kategorie nás reprezentovali na XIV. ročníku regionální recitační soutěže O lysické sluníčko a krátce nato i v okresním kole Setkání s poezií v Adamově.

Jako učitelé českého jazyka si velmi ceníme zájmu o přednes a věříme, že i v příštích letech nebudeme od soutěží v přednesu muset upustit. Jsme přesvědčeni, že cvičení paměti, schopnost veřejného vystupování a kultivovaného projevu patří mezi velmi důležité kompetence mladého člověka a nácvik přednesu by měl být součástí vzdělávání na základní škole.

Výsledková listina

I. kategorie (6.–7. ročník):

  1. místo Kristýna Němcová, třída 7.C

  2. místo Michaela Borková, třída 6.B

  3. místo Kryštof Kepr, třída 6.B

II. kategorie (8. – 9. ročník):

  1. místo Tomáš Skřička, třída 8.C
  2. místo Klára Benešová, třída 8.C
  3. místo Klára Včelařová, třída 8.A

Fotogalerie