„Jak si děti hrály“ byl název projektového dne, který si připravili žáci 5. tříd se svými třídními učitelkami pro své spolužáky na 1. stupni. Téma bylo zajímavé, ale ne jednoduché. Vybrat hry, které se hrály v dobách našich babiček, prababiček, dědečků a pradědečků, nebylo lehké. A jejich pravidla? Nad některými se žáci také zapotili.

Projektový den se konal v pondělí 25. března. Aktivity měly proběhnout venku, ale počasí nám nepřálo, a museli jsme celý projektový den uskutečnit v prostorách školy. Takže se hrálo, kde se dalo, v tělocvičně, na chodbě, ve třídě, v šatně. Jednotlivé třídy přecházely na vybraná stanoviště, kde již čekali páťáci a trpělivě všem vysvětlovali pravidla. Žáci si zahráli kuličky, skákali gumu a panáka, trénovali školku s míčem a se švihadlem, házeli čáru a přebírali šňůrku. Také si zahráli hry: Kubo, vstávej, Čáp ztratil čepičku, Cukr, káva, limonáda a Slepá bába. A která hra byla ta nej…? V některé třídě skákání gumy nebo panáka, jinde zase Kubo, vstávej nebo přebírání.

V druhé části projektového dne vyráběli žáci ve třídách dnešní hry ale tak, aby se daly hrát na zemi. Prvňáčci tvořili různá zvětšená domina, druháci hru Kloboučku, hop z kartonů od vajec, žáci 3. a 4. tříd zase velká hrací pole a figurky na Člověče, nezlob se, Mlýn, Dámu a Piškvorky. Výsledky práce žáků jsou vystaveny ve výklenku v přízemí školy. Vytvořené hry si děti hned zahrály. Zájem o hraní byl velký, proto nezůstanou někde ve skříni, ale budou si je půjčovat jednotlivé třídy.

Za vzdělávací tým 1. stupně Mgr. Alena Orlická

Fotogalerie