Muzeum Boskovice a Židovské město Boskovice

Do Boskovic se počátkem dubna vydaly třetí ročníky.

Naše pozorování začalo návštěvou muzea, ve kterém jsme zhlédli výstavu „Jménem zákona, stůj“, která nás zavedla do historie četnictva od druhé poloviny 19. století po období po druhé světové válce, zaměřené na boskovský region. K vidění byly dokumenty, fotografie, vyznamenání, ročenky, dopisy, pohledy, tisk i uniformy a jejich součásti. Ukázka četnické stanice, kde četníci nejenom pracovali, ale také žili. Pátrací postupy minulé i současné doby si žáci mohli vyzkoušet ve hře. Pomocí trasologie, odorologie, mechanoskopie, daktyloskopie, portrétní identifikace a výpovědí prodavačky, zákazníků a náhodného svědka měli snížit okruh podezřelých a vypátrat lupiče pokladny v obchodě. Celé pátrání děti moc bavilo, společnou prací se nám podařilo lupiče nalézt.

Další část programu byla věnována komentované prohlídce židovského města, ghetta, jehož branou z roku 1753 jsme prošli z křesťanské části města. Pochopili jsme, proč Židé stavěli své byty do pater stávajících domů, po kom se jmenuje Plačkova ulice, proč se kašně říká kašna smrti a co znamenají destičky se jmény na zemi před některými domy. Návštěvou rituální mikve, Synagogy Maior a Židovského domu jsme zakončili povídání o židovské kultuře a prohlídku města. Někteří vyzkoušeli vodu v mikvi, jiní čepičku jarmulku, většina ochutnala tradiční nekvašený chléb.

Na závěr jsme se vydali k židovskému hřbitovu, jehož návštěva na nás zapůsobila trochu smutně, trochu tajuplně. Počasí bylo téměř letní, exkurze velmi vydařená. Do Boskovic se tedy ještě vrátíme.

Za kolektiv 1. stupně tř. uč. 3. ročníku – Z. Koláčková, L. Rejtharová

Fotogalerie