Ve středu 22. 5. 2024 navštívili žáci 9. ročníku Vídeň. O organizaci exkurze se postarala cestovní kancelář K&M Tour z Boskovic a hodně nabitý program byl naplánovaný skoro na minuty.

Dopoledne zvládli žáci navštívit nejprve Hundertwasserhaus, postavený známým architektem Friedensreichem Hundertwasserem. Jeho stavby jsou známé svou barevností a například i tím, že žádný stavební prvek není úplně stejný – různé tvary oken, dveří apod.

Poté autobusem přejeli přímo do centra města, kde začala prohlídka nejdůležitějších vídeňských pamětihodností. Žáci mohli u dvou hlavních muzeí na náměstí Marie Terezie obdivovat sochu panovnice. Paní průvodkyně pak žáky provedla majestátní hradní branou a nádvořími Hofburgu k Augustiniánskému kostelu a klášteru.  Od kapucínské krypty se žáci širokými ulicemi dostali až ke kostelu sv. Štěpána. Tam mohli nasát atmosféru centra města při krátkém rozchodu. Na závěr prohlídky centra pokračovali ulicí Příkopy přes Hofburg zpět k autobusu.

Po poledni žáky autobus vysadil na parkovišti před zámkem Schönbrunn a vydali se na prohlídku nádvoří a přilehlých zahrad. Někteří vystoupali až nahoru ke Gloriettě, kde se jim naskytl nádherný výhled na areál zámku a část Vídně. Ostatní si prošli růžovou zahradu nebo navštívili obchod s dárkovými předměty, zaměřený nejvíce na slavnou císařovnu Sissi.

Po návštěvě zámku pokračovala exkurze dalším bodem programu. Tím bylo válečné muzeum Arsenal - Heeresgeschichtliches Museum. Expozice v muzeu zaujala především vojenské nadšence, kteří mohli obdivovat historické uniformy, válečné zbraně a další vojenské exponáty z dob válek Rakouska s Osmanskou říši, napoleonských válek, a především první světové války. Největší zájem vyvolal automobil, ve kterém seděl v Sarajevu následník rakouského trůnu František Ferdinand d´Este v době atentátu, a především venkovní výstava tanků, děl nebo letadel.

A po prohlídce muzea se už žáci velmi těšili na příjezd do největšího zábavního parku ve Vídni – Prátru. Zde si při více než hodinovém rozchodu mohli užít sice jen několik z mnoha adrenalinových atrakcí, přesto to byl podle jejich reakcí jeden z největších zážitků z celé exkurze.

Letos nám počasí velmi přálo. I když předpovědi hlásily déšť, tak z nebe nespadla ani kapka. Žáci si tedy mohli v krásném slunečném dni prohlédnout ty nejzajímavější památky ve městě a seznámit se s rakouskou metropolí. 

Mgr. Kateřina Gábrová, Mgr. Lea Máslová a Mgr. Martina Sýsová

Fotogalerie